Hus och åkrar har översvämmats i staden Sohbat Pur. Foto: Zahid Hussain/TT

FN-chefen vädjar om nödhjälp till Pakistan: ”Monsun på steroider”

Publicerad

Monsunregnen i Pakistan beskrivs som ”abnorma” och lämnat enorma översvämningar, hemlöshet och hundratals dödsfall efter sig. Nu vädjar FN:s generalsekreterare om miljardstöd från omvärlden.

– Pakistan översköljs med lidande, säger António Guterres.

De enroma regnmängderna har skapat översvämningar i en dryg tredjedel av Pakistan. Omkring 33 miljoner människor har drabbats av översvämningarna på olika sätt, och minst 1 100 människor har mist livet skriver nyhetsbyrån Reuters.

FN uppger att motsvarande nästan 1,8 miljarder kronor måste samlas in för att lösa de mest trängande behoven. Bland annat handlar det om att transportera mat till pakistanier som skurits av från vägnätet och ge tak över huvudet för de miljontals människor som mist sina hem.

– Det pakistanska folket står inför en monsun på steroider, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

”Akut behov”

De stora regnmängderna har skapat störtfloder i det bergiga landet. Stora vattendrag har också översvämmats och såväl byggnader som grödor har sköljts bort av vattenmassorna. Pakistans regering räknar med att skador för omkring 10 miljarder dollar uppstått.

– Vi är i akut behov av tak över huvudet, tält och myggnät, säger landets utrikesminister Bilawal Bhutto-Zardari enligt Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de nya bilderna från luften som visar de stora översvämningarna i Pakistan. Foto: TT/AP/Maxar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.