Jan-Olof Lind, generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: UPPDRAG GRANSKNING

FOI kallas till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kallas till ett extramöte med riksdagens försvars- och utrikesutskott på onsdag i nästa vecka, efter rapporteringen om en tänkt affär med Kina.

– Det är viktigt att vi får redovisat av FOI deras kommersiella verksamhet, tjänsteexport och relationer på det området, hur de går tillväga och tänker i den typen av relationer, säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) till TT.

Kallelsen går till FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind.

UG – Kina-affären

KTH-förhandlingar avbrutna

Kriget i Ukraina och den ökade övnings- och underrättelseverksamheten i Östersjön tas också upp. Utskotten kallar därför även Försvarsmakten, försvars- och utrikesdepartementet.

FOI avtalade med KTH om vidarelicensiering av ett datorprogram som skulle kunna ha militär användning. En tänkt motpart var Kina, som det råder vapenembargo mot. Förhandlingarna har nu avbrutits.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kina-affären

Mer i ämnet