Foto: Jonathan Nackstrand, AFP / TT

Över 2 000 coronasmittade döda i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

84 ytterligare personer har dött i Sverige efter att ha insjuknat i covid-19, rapporterar Folkhälsomyndigheten under torsdagen.

Totalt har nu över 2 000 personer i Sverige dött efter att ha smittats av viruset.

Totalt har 16 755 personer bekräftats smittade i Sverige. 751 nya fall har registrerats under det senaste dygnet.

– Det är absolut inte så att vi ser någon nedgång, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, under torsdagens presskonferens.

Coronapandemin

En delförklaring till ökningen i antalet bekräftat smittade kan vara att mer vårdpersonal testas.

– Men det är inte hela förklaringen, säger Wallensten.

En fjärdel i Stockholm smittade till maj

Under presskonferensen pratade Anders Wallensten också om en matematisk modell som publicerats, och sedan dragits tillbaka av Folkhälsomyndigheten, då den visade sig innehålla felaktiga uppgifter.

– Man har hittat en variabel som ställts på fel värde som påverkat hela analysen. Nu har man ändrat den. 8 april bedöms vara dagen med flest smittsamma personer och inte 15 april som man sagt tidigare. Och i Stockholm beräknas 26 procent vara eller ha varit smittade den 1 maj, vilket är något lägre än man sa tidigare, säger Wallensten.

”Faran är inte över”

Den biträdande statsepidemiologen betonade återigen vikten av att stanna hemma även om man bara känner sig lite sjuk.

– Det är vårsol och skönt och fint ute. Vi har fått frågor om man lättar på restriktioner, men faran är inte över. Vi får signaler från vården om att det fortfarande är väldigt tufft. Vi måste hålla ut, detta är på riktigt och vi måste hjälpas åt att skydda de äldre.

– Därmed så gäller det att även ute hålla avstånd och att inte umgås friare än vad vi gjort tidigare, säger Wallensten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet