I ett försök att hindra spridningen av sjukdomen covid-19 vill Folkhälsomyndigheten att Iranairs trafiktillstånd i Sverige omprövas. Foto: Lars Pehrson/TT

Transportstyrelsen stoppar Iran Air från att flyga

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen drar med omedelbar verkan in tillståndet för flygbolaget Iran Air att flyga från Iran till Sverige. Det sker på uppmaning från Folkhälsomyndigheten med syfte är att minska smittspridningen av det nya coronaviruset i Sverige. Samtidigt ändrar UD sina rekommendationer och avråder från alla resor till Iran.

Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Iran Air. Enligt ett pressmeddelande innebär det att direktflygningar mellan Sverige och Iran stoppas. Anledningen är den hemställan som Folkhälsomyndigheten inkommit med.

–  Vi förlitar oss på Folkhälsomyndighetens kompetens och expertis. De bedömer under nuvarande omständigheter att fortsätta ta emot stora grupper av passagerare från Iran allvarligt skulle försvåra arbetet med att begränsa smittspridningen av coronaviruset och öka risken för en lokal spridning av viruset. Därför har vi fattat det här beslutet, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen.

Coronapandemin

På måndagseftermiddagen ändrade Utrikesdepartementet sina rekommendationer och avråder tills vidare från alla resor till Iran. Tidigare avrådde man bara från icke nödvändiga resor.

Göteborg och Stockholm

Transportstyrelsens beslut att dra in tillståndet för Iran Air innebär att sex avgångar och ankomster per vecka från Arlanda och Landvetter nu ställs in.

Ågärden sker på grund av det rådande läget i Iran när det gäller utbrottet av det nya coronaviruset sars-cov-2. Det iranska flygbolaget trafikerar till Göteborg och Stockholm från destinationer i Iran.

Sverige är det första landet i världen att dra in tillståndet för flygbolaget med anledning av coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Som vi vet pågår ett ganska stort utbrott i Iran nu och vi har kommit fram till att vi inte litar på att iranska myndigheter hanterar situationen på ett sätt som man gjort i till exempel Kina eller Sydkorea, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten tror att den verkliga smittspridningen är betydligt större än de uppgifter som Iran rapporterat.

Annorlunda mönster

– WHO har ett team på plats, men vi får ingen återkoppling därifrån. Och vi kan se att Iran exporterar smittan på ett annat sätt än vad de andra länderna med stora utbrott gör. Siffrorna från iranska myndigheter stämmer inte överens med mönster i resten av världen, säger Johan Carlson.

Tidigare har Folkhälsomyndigheten sagt att flygstopp inte är ett effektivt sätt att begränsa smittan på.

– Kunskapsförmedling och deltagande i smittspårning är fortfarande den bästa åtgärden. Vi lägger inte resurser på screening vid flygplatser och det är inget WHO rekommenderar. Direktflyg i sig är inte problemet, säger Johan Carlson.

Många som vill hem

Samtidigt ser Folkhälsomyndigheten problem med att begränsa flygningarna till Iran.

– Det är många svenska medborgare där, eller personer som har rätt att bo här, som vill hem. De måste få göra det så småningom. Men vår sammanställda bedömning gör att vi ändå väljer att gå med denna hemställan till Transportstyrelsen, säger Johan Carlson.

Enligt UD har för närvarande ett hundratal svenskar anmält att de befinner sig i Iran på ambassadens svensklista. Men det verkliga antalet är troligtvis betydligt större, enligt Radio Sweden kan det röra sig om över 2 000 personer. Några planer på att genomföra någon assisterad hemresa finns inte, utan UD bedömer att det fortfarande är möjligt att lämna Iran på egen hand, även om det blivit svårare sedan direktflygningarna stoppats.

Iran beklagar Transportstyrelsens beslut att dra in tillståndet för Iran Air, skriver ambassaden i ett mejl till TT.

”Vi beklagar vid en så kritisk tidpunkt att Transportstyrelsen tillfälligt stänger en av de bästa kanalerna för utbyte av vårdmaterial och ett samarbetsfönster mellan två nationer. I en sådan situation behöver vi fullt samarbete för ett globalt problem, inte avskiljning och isolering.”, skriver ambassaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet