Foto: Scanpix

Folkpartiet: Stoppa riskkapitalbolag i vården

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets ledning beslutade under söndagen att säga nej till att riskkapitalbolag ska få verka inom sjukvård och äldreomsorg. Partiet kommer nu att driva frågan inom regeringen och hoppas att en bred majoritet i riksdagen ställer sig bakom ett lagförslag som ställer hårdare krav på företag inom vårdsektorn.

– Vi vill ha bort riskkapitalbolagen som ägare eftersom att de är för kortsiktiga. De är enbart inne för att ägna sig åt spekulationer för några år och sedan sälja vidare. De är inte bra ägare, säger fp-ledaren Jan Björklund till SVT Nyheter.

Han vill nu ställa samma krav på företag inom sjukvård och äldreomsorg som inom friskoleområdet – att det ska krävas ett långsiktigt ägande för att få tillstånd att driva verksamhet.

Känner starkt stöd

Folkpartiet vill därför skärpa kraven på de företag som släpps in i vårdsektorn och föreslår två vägar:

– Antingen att den statliga vård och omsorgsinspektionen ger tillstånd eller att kommuner och landsting i sin upphandling ställer den här typen av krav, säger Björklund.

Förslaget från partiledningen kommer att läggas fram på Folkpartiets landsmöte som startar på torsdag. Jan Björklund säger till SVT att han känner ett starkt stöd och enighet kring förslaget. Partiet kommer därefter att driva frågan inom regeringen.

För lite regler

På frågan om det var fel att släppa in privata företag inom välfärdssektorn från början utan att reglera svarar fp-ledaren:

– Det var på 90-talet som besluten togs och jag tycker att det är rätt att vi ska ha valfrihet med privata företag i vård, omsorg och skola. Men felet var att det var för lite regler och utvecklingen har gått väldigt snabbt. Med facit i hand borde det ha reglerats mer, men då får vi göra det nu.

Jan Björklund i Agenda

Kan nya regler stoppa friskoleskandalerna?

I söndagens Agenda intervjuas utbildningsminister Jan Björklund om hur man ska mota bort kortsiktiga spekulanter från friskolorna.

Agenda sänds kl 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt på SVT Play eller i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer