Folkrättsexperter: Hårt slag mot Lundin

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om misstänkta folkrättsbrott i Sudan är ett hårt slag mot svenska Lundin Petroleum. Det säger flera folkrättsexperter som Rapport talat med. -Det är en väldigt allvarlig brottsanklagelse, och det kommer att ta lång tid innan de kan reparera skadan, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Den svenska åklagaren Magnus Elving har beslutat att utreda om svenska Lundin Petroleum kan ha varit inblandat i brott mot folkrätten i Sudan under åren 1997-2003.

Bakgrunden är den rapport som flera europeiska frivilligorganisationer (ECOS) nyligen presenterade. Rapporten ”Unpaid debt” (”Obetald skuld”) hävdade att oljebolaget Lundin Petroleum varit delaktigt i krigsbrott och brott mot mänskligheten när över 10.000 sudaneser dödades och nära 200.000 tvingats på flykt under åren 1997-2003.

”Logiskt”

Åklagaren Magnus Elving vill nu utreda om det finns personer med anknytning till Sverige som kan misstänkas för inblandning i brott.

Ove Bring, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan, tycker att åklagaren tagit ett rimligt beslut.

-Det är ganska logiskt, och en direkt effekt av ECOS-rapporten, säger han.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, är inte heller han förvånad över förundersökningen. Men han är skeptisk till om den kommer att leda fram till något åtal.

”Osannolikt”

-För att kunna åtala någon för folkrättsbrott krävs att man kan bevisa att en viss person aktivt har deltagit i planeringen eller genomförandet av brottet. Jag menar att det är ytterst osannolikt att åklagaren ska kunna bevisa något sådant, säger Said Mahmoudi.

Ove Bring tror däremot att förundersökningen skulle kunna leda fram till ett åtal.

-Jag tror absolut att det finns skyldiga inom Lundin Oil. Men det är inte säkert att de finns bland styrelseledamöterna, det kan lika gärna röra sig om folk som varit exekutivt ansvariga i Sudan. Om personerna som misstänks för brott inte finns i Sverige kan det bli svårt för åklagaren, säger Ove Bring.

Hårt slag

Said Mahmoudi och Ove Bring är överens om att förundersökningen är ett hårt slag för Lundin Petroleum rent pr-mässigt.

-Nu kommer en åklagare i ett demokratiskt land och inleder en utredning om ett väldigt allvarligt brott. Det skadar företagets image, och det kommer att ta lång tid innan de kan reparera skadan, säger Said Mahmoudi.

Utrikesminister Carl Bildt har vid flera tillfällen varit utsatt för kritik mot sitt tidigare styrelseuppdrag i Lundin Petroleum. Men förundersökningen om folkrättsbrott behöver inte få några speciella konsekvenser för Bildt, tror folkrättsexperterna.

-Det kan säkert bli diskussioner, men som tidigare ledamot behöver han troligen inte ta något ansvar på sig. Jag utgår från att han inte riktigt vet om Lundin haft någon roll i de här brotten, säger Said Mahmoudi.

-Åklagaren vill nog gärna prata med honom. Men det är för tidigt att säga vad det innebär för Bildt, vi vet ju inte vilken roll han har spelat, säger Ove Bring.

Nürnbergprocessen

Enligt Ove Bring är det första gången i modern tid som anklagelser om folkrättsbrott riktas mot personer i en företagsledning.

-Senast det hände var vid Nürnbergprocessen efter andra världskriget, såvitt jag vet, säger han.

Jenny Modin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.