Folksam fick igenom sina krav på Lundin. Nu säljer de sina aktier. Foto: Scanpix

Folksam säljer sina Lundin-aktier

Uppdaterad
Publicerad

Folksam säljer i protest av sina aktier i oljebolaget Lundin Petroleum, för omkring en halv miljard kronor.

–Vi tycker att vi försökt på alla sätt som står oss till buds för att påverka Lundins styrelse och ledning att städa upp sitt förflutna. På bolagsstämman för drygt en månad sedan valde man att inte lyssna på de 22 procent som röstade för vårt förslag om en oberoende undersökning, säger Carina Lundin Markow, chef för ägarfrågor på Folksam.

Folksam lämnade därför in ett förslag i Lundin Petroleums bolagsstämma i år om att försöka få styrelsen att betala för en oberoende granskning av verksamheten, något som stämman avslog.

Lundin Petroleum anklagas för att genom sin verksamhet ha medverkat till brott mot de mänskliga rättigheterna i Sudan och Etiopien mellan åren 1997 och 2003. 

-Med tanke på att man inte vill ta tag i det förflutna har vi valt att hoppa av som ägare, säger Carina Lundin Markow.

Folksam skriver i ett pressmeddelande att de ser sina möjligheter som ”mycket små” att påverka Lundin Petroliums styrelse att utreda verksamheten i Sudan och Etiopien. Därför väljer Folksam att sälja sina aktier nu.

Folksam med dotterbolag ägde per 30 mars 3 790 433 aktier i Lundin Petroleum vilket motsvarar 1,2 procent av kapitalet.

Fakta

Swedbank stödde Folksam

Folksam röstade på Lundin Petroleums bolagsstämma för att bolagets styrelse skulle anmodas att tillsätta och finansiera en oberoende undersökning av agerandet i Östfrika. Swedbank och Andra AP-fonden stödde Folksams förslag medan andra tunga institutioner röstade emot.

Första och Fjärde AP-fonden röstade nej medan Tredje AP-fonden lade ner sin röst. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.