I början av mars i år utvisas en mamma och hennes fyra barn. Polisen lämnar av dem på Moskvas flygplats. Mamman är svårt psykisk sjuk och förstår först inte var hon hamnat. Hon har samma morgon hämtats från Säters psykiatriska klinik och hennes barn från sina familjehem.
Mamman var inte färdigbehandlad när familjen visades ut utan självmordsbenägen och i stort behov av fortsatt vård enligt den behandlande kliniken.
Eftersom de fyra barnen var familjehemsplacerade ansågs hon av socialnämnden inte vara i stånd att ta hand om sina barn. Men utvisning blev det ändå.
– Den ena svenska myndigheten placerar dem i familjehem, den andra svenska myndigheten avvisar dem. Det är något jag inte kan förstå, säger Gunborg Morén, ordförande för Röda Korset i Hedemora där familjen bodde.
Barnen misshandlades
Kvällens Uppdrag granskning handlar om familjen från den ryska delrepubliken Ingusjien, granne med Tjetjenien.
Familjen kom till Sverige 2009 och under barnens uppväxt har både mamman och barnen utsatts för en tortyrliknande misshandel av sin pappa.
Barnen visade tecken på att inte må bra och från 2011 har de i omgångar tagits om hand av sociala myndigheter och placerats på familjehem. Där sprack bubblan och förra året berättade den äldste sonen om misshandeln.
Avslöjandet leder till att pappan döms till 2 års fängelse för bland annat misshandel.
Mamman bröt ihop
Men att migrationsverket har då redan tagit ett beslut om att familjen inte har asylskäl i Sverige och att familjen ska visas ut. När mamman fick det sista avslaget bröt hon ihop och blev inlagd på Säters psykiatriska klinik.
– Hon blev under de första veckorna sämre. Hon slutade äta och dricka och fick dropp. Och hon slutade också att kommunicera. Hon svarade inte på frågor och hon tedde sig apatiskt. Kliniskt så tedde hon sig som djupt deprimerad, säger Lena Mallon, överläkare på Säter.
Behandlades med elchocker
Depressionen var så allvarlig att mamman behandlades med elchocker, men hann aldrig bli färdigbehandlad innan polisen kom en tidig morgon och hämtade henne och barnen för transport till Arlanda och sedan vidare till Moskva. Barnen visste ingenting om att de skulle utvisas, utan fick veta det först på vägen till flygplatsen. Deras mamma mötte de på planet.
Kvällens Uppdrag granskning visar att sättet den här utvisningen skedde på brister rejält. Hade samarbetet mellan polis, socialtjänst, sjukvård och Migrationsverket fungerat hade inte den svårt psykiskt sjuka mamman satts på ett plan med sina fyra barn för att utvisas till Moskva.
Från Moskva kom mamman och barnen tillbaka till Ingusjien, där de levt rädda för att gå ut.
”Farligt när maken kommer tillbaka”
För när mamman och pojkarna berättade om pappans våld bröt de mot ett tabu i Ingusjien, där hedersvåld är en verklighet. Den som anses dra skam över en släkt kan riskera sitt liv.
Marina Pisklakova startade Rysslands första kvinnojour för tjugo år sedan, och leder idag en arbetsgrupp tillsatt av den ryska regeringen som ska ta fram ett lagförslag för att skydda ryska kvinnor.
Hon menar att mammans och barnens liv är i fara eftersom de brutit mot hedersnormen.
– De måste flyttas därifrån, det är min åsikt. Annars kan det bli mycket farligt för dem när maken kommer tillbaka. Det kanske sker ett mirakel, jag känner inte till den här familjen men det troligaste är att det inte blir några mirakler, säger hon.
Se Uppdrag Granskning i kväll 20.00 i SVT1 eller på SVT Play