Foto: TT

Föräldrar lägger ut barnbilder utan lov

Uppdaterad
Publicerad

Många föräldrar lägger ut bilder på sina barn i sociala medier utan att fråga, det visar en undersökning som Kamratposten gjort bland sina läsare.

Det var när barn började höra av sig till tidningen Kamratposten om att de tycker det är ett problem att deras föräldrar lägger upp bilder på dem på sina Facebook-sidor och i andra sociala medier, som Kamratposten bestämde sig för att undersöka bland sina läsare hur stort det här problemet är.

1.500 KP-läsare hörde av sig och det visade sig att en mer än var fjärde, 28 procent, av föräldrarna regelbundet lägger upp bilder utan att fråga barnen.

”Det kom som en chock”

En av dem som hört av sig till Kamratposten är Malin, 11 år:

”Det kom som en chock när jag upptäckte det. Mina föräldrar har flera hundra vänner och släktingar som ser. Till och med några av mina kompisar kan se! Det känns pinsamt och jobbigt.”

Och Malin berättar vidare för Kamratposten:

”De brukar ju tjata om att barn inte ska lägga ut bilder på sig själva. Det har mina föräldrar sagt många gånger. Men hur kan de säga att jag inte får, när de gör samma sak själva.”

”Det är inte okej”

Sofia Molin är kurator på Bris, Barnens Rätt i Samhället, och hon säger att barn måste få bli tillfrågade om hur de vill ha det, om de är tillräckligt stora:

– Det är inte okej att lägga ut bilder utan att fråga. Det står i Barnkonventionen till och med att barn har rätt att komma till tals i det som rör dem själva.

Malin säger också att när hon berättar för sina föräldrar hur hon känner vill de inte lyssna, utan säger att de tycker att hon är fin och att fler borde få se det.

– Det är inte så svårt att förstå i sig, men jag tänker att man kanske inte alltid riktigt tänker på det här att barnen kan bli berörda av det på olika sätt och att kompisar kan se och framför allt att de har rätt att välja, säger Sofia Molin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet