-Barn i Sverige blir inte slagna, det lär man barnen i skolan. Sedan går de hem och upplever något annat. Det blir en väldig konflikt i barnen, säger behandlaren Linda Eriksson i Kristianstad.
”Skamligt att berätta”
Cirka 100 familjer i Sverige har hittills gått igenom behandlingen. En pappa som vill vara anonym beskriver hur vanliga konflikter, om att exempelvis plocka upp kläder, tidigare gick över styr i hans familj när sonen inte gjorde som mamma eller pappa sa.
-Min sambo örfilade vår son med öppen handflata. Jag slog näven i bordet och skrek och svor, berättar pappan.
Det är en socialt väletablerad familj som skäms över det som har hänt. Nästan ingen i deras omgivning vet om det. Det är vanligt att även barnen har svårt att berätta att de har fått stryk.
-De är rädda för att få flytta i från sin mamma eller pappa om det skulle komma fram någonting, säger Linda Eriksson.
Lär känna signalerna
Behandlingen heter KIBB – det står för kognitiv integrerad behandling vid barnmisshandel – och syftar till att få föräldrarna att hitta strategier för att hantera sin ilska .
-Vi fick lära oss känna igen signalerna och tog fram en bromsplan när en sån här situation håller på att uppstå. Vi utvecklade ett kodord som vår son bestämde. Det räcker med att en säger ordet, då bryter vi och går ifrån varandra en stund, berättar den anonyme pappan.
Barn har färre mardrömmar
En studie av den här behandlingsmetoden presenteras på en konferens om barnmisshandel i Lund i morgon. Studien visar att barnen sover bättre, har färre mardrömmar och är mindre rädda efter att ha gått igenom behandlingen. Föräldrarna tycker inte längre att barnen saboterar och bråkar lika mycket som tidigare.
-Barnen beskriver att våldet har minskat från föräldrarnas sida. Föräldrarna är också mycket mindre deprimerade än tidigare. De uppfattar sina barn annorlunda, säger forskaren Cecilia Kjellgren, som gjort studien.
Ylva Esping
ylva.esping @svt.se