Föräldrar ska godkänna barns konton på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar kommer inom kort att behöva godkänna barnens sociala medier-konton, enligt ett nytt EU-direktiv.

Regeringen vill samtidigt anamma företagens egna gräns på 13 år i sociala medier, trots EU:S föreslag om 16-årsgräns.

Med EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, som har samma regler över hela unionen, ska bland annat en åldersgräns på 16 år sättas för användning av sociala medier. 

– Detta är ett direktiv från EU som regeringen måste följa, säger Mats Pertoft (MP), vice ordförande i justitieutskottet.  

Föräldrars ansvar 

Det är sedan tidigare åldersgräns på 13 år för att skapa ett konto på vissa sociala medier som Snapchat, Instagram och Facebook. Åldersgränsen har reglerats i användaravtalet mellan den som äger kontot och företaget bakom tjänsten.

Den nya lagen innebär bland annat att barn i stället måste ha föräldrars tillåtelse för att använda sociala medier.  

– Det blir svårt att kontrollera att det följs och det blir kanske inte så stora skillnader, men skillnaden kan nu bli att föräldrarna blir ansvariga, säger Pertoft.

Undre åldersgräns 

Som en komplettering till förordningen har regeringen nu lämnat in en ny dataskyddslag med förslag om en undre åldersgräns, något alla medlemsländerna har rätt att göra. I stället för en åldersgräns på 16 år som EU förordningen säger föreslår man en åldersgräns på 13 år.  

Detta innebär att barn som har fyllt 13 år får lämna samtycke på egen hand till att sociala medier behandlar deras personuppgifter. Regeringen motiverar förslaget bland annat med att ungdomar på internet kan skaffa information och utöva sin yttrandefrihet, och att de själva bör få bestämma om de vill utnyttja den möjligheten.

”Försöker anpassa”

Mats Pertoft (MP) menar att man försöker anpassa lagen till svenska förhållanden.  

– Regeringen försöker anpassa detta så gott och nära som möjligt till svenska förhållanden. Barn är ganska mogna vid den åldern och det funkar inte riktigt att ha så hög åldersgräns.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.