Foto: SVT

”Förändring av partisystemen – och hur en valrörelse bedrivs”

Uppdaterad
Publicerad

”Snabbtänkt” är analysen av det svenska valet – klar bara tio dagar efter valdagen. En unik rapport med närmare 100 forskare inblandade.

Ett stort antal forskare från både svenska och utländska lärosäten har hjälpts åt för att sätta ihop en unik snabbanalys av det svenska valet 2018.

Det speciella med den är att den läggs fram bara tio dagar efter valdagen. Varje forskare har bara fått en enda sida till sitt förfogande.

Projektet sker under ledning av Mittuniversitetet i Sundsvall.

Motvikt

– Vi vill att forskningen tar plats i samhällsdebatten. Det är extra viktigt när det handlar om ett val där så mycket oro kommit fram över fake news, yttre påverkan och trollfabriker, säger Kajsa Falasca som är lektor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet.

Den akademiska forskningen ska bli motvikt till valrörelsens yviga kakafoni från media, tyckare, politiker och opinionsbildare, helt enkelt.

Även flera utländska forskare har bidragit, och Kajsa Falasca berättar att deras bild skiljer sig en del från de svenska kollegor.

Förändring av medielandskapen

– Ja, ”Bullerbyn som brann ner” är en av de rubriker som visar hur en del utländska medier har skildrat valet i Sverige som något väldigt dramatiskt, med stora stora samhällsförändringar, säger hon.

– Det är många olika slutsatser. Men det övergripande är att vi ser en förändring av medielandskapen, men även av partisystemen och h-u-r en valrörelse bedrivs, menar Falasca.

Analysen tillgänglig i dag

Kajsa Falasca är tillsammans med Lars Nord, Niklas Bolin och Marie Grusell från Mittuniversitet redaktörer för ”Snabbtänkt”. I dag torsdag görs analysen tillgänglig för alla som vill ta del av den.

Den blir nedladdningsbar på www.snabbtankt.se och dessutom görs en speciellt podcast om analysen.

Förlagan till ”Snabbtänkt” kommer från England, men det är första gången det här görs i Sverige.

”Superkul”

Men det blir knappast den sista redan till våren när det är dags för val till EU-parlamentet kommer något liknade att göras, enligt Kajsa Falasca.

Har det varit kul?

– Det har varit superkul, det har ju aldrig tidigare gjorts något liknande i Sverige, och det har varit varit fantastiskt att ha så många forskare inblandade, säger Kajsa Falasca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.