Foto: SVT

”Förbjud ftalater i stora varugrupper”

Uppdaterad
Publicerad

EU:s lagstiftning om hormonstörande ftalater i plastprodukter är tandlös. Det menar Kemikalieinspektionen som vill att Sverige och EU ska gå längre och föreslår förbud i en rad produkter. Det framgår av en rapport om mjukgörande ftalater i plast som myndigheten presenterade i dag.

Från och med den 21:a februari nästa år införs ett förbud mot tillverkning av produkter inom EU som innehåller fyra av de vanligaste ftalaterna, men producenter ska kunna söka dispens. Redan nu har det kommit in en mängd ansökningar och Kemikaliinspektionen är rädd för att lagen blir allt för tandlös.

Importerade gifter

– Även med restriktiva tillstånd kommer det inte räcka för att begränsa exponeringen av farliga ftalater, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen

Den lagstiftning som finns i dag reglerar bara produkter tillverkade inom EU men inte varor tillverkade på andra ställen i världen exempelvis Asien. Erik Gravenfors menar att de skadliga ftalater som finns i importerade varor måste åtgärdas.

– Den totala exponeringen är inte kontrollerad och behöver regleras, det behövs kraftfullare restriktioner för importerade varor.

Mjukplast överallt

Ftalater är samlingsnamnet på en grupp kemiska ämnen som blandas i plast för att den ska bli mjuk och smidig. Vi omger oss dagligen av stora mängder mjukgjord plast, i allt från paraplyer till väskor och skor i skinnimitation. Ett äldre golv i PVC kan exempelvis bestå av så mycket som en femtedel mjukgörare.

De kemikalier som kan läcka ut ur mjukplast tas upp i våra kroppar. Och kemikalierna är skadliga för oss eftersom många ftalater har visat sig vara hormon- och fortplantningsstörande. Det finns även misstänka kopplingar mellan ftalater och cancer, autism och allergi.

I Kemikalieinspektionens rapport som överlämnades till miljöministern i dag, föreslår myndigheten att Sverige går ett steg längre och förbjuder skadliga mjukgörare i varugrupper som kläder och skor, heminredning, byggprodukter och hemelektronik.

Fakta – ftalater

De fyra mjukgörande ftalater som kommer att förbjudas från och med 21 februari 2015 är: DEHP, DBP, BBP och DIBP.

Flera mjukgörande ftalater DEHP, DBP och BBP är sedan tidigare totaltförbjudna i leksaker och barnvårdsartiklar om halten överskrider 0,1 procent. Andra ftalater, DINP, DIDP och DNOP är förbjudna att användas i leksaker och barnvårdsartiklar som barn kan stoppa i munnen om halten överskrider 0,1 procent.

Den tillåtna mjukgörande ftalaten DiNP har tidigare visat sig eventuellt ha samma skadliga egenskaper som förbjudna ftalater.

Flera tillverkare har redan börjat ersätta de skadliga ftalaterna med andra alternativa mjukgörare. Ett exempel är den ftalatfria vegetabiliska mjukgöraren DINCH. Användningen av alternativa mjukgörare har ökat:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.