Foto: TT

Förbjudna kemikalier i vanlig mat

Uppdaterad
Publicerad

Många av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i livsmedel i Sverige, trots att de är förbjudna i hela EU.

En del är hormonstörande och därmed farliga även i mycket små mängder.

Men trots att Livsmedelsverket i sina stickprovskontroller hittat rester av dem även från europeiska odlingar har myndigheten inte slagit larm, visar en granskning som gjorts för boken Miljödieten i samarbete med SR Ekot. Detta eftersom halterna inte överskrider Livsmedelsverkets gränsvärden. Livsmedelsverket databas innehåller inte uppgifter om vilka bekämpningsmedel som är förbjudna och de upptäcks inte i kontrollerna.

Påverkar reproduktionen

Totalt rör det sig om 150 fall de senaste fem åren, bland annat har man funnit ämnena i apelsiner från Spanien, olivolja från Grekland, äpplen från Belgien, vindruvor från Grekland och gurka från Holland. Flera av dem förbjöds för tio år sedan och en del har effekter på reproduktionen. Både de som hanterar ämnena och de som får i sig dem via mat påverkas.

– Just när det gäller de här hormonstörande ämnen så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för de här ämnena, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen till Ekot.

”En klar trend nedåt”

Men trots det går utvecklingen åt rätt håll, enligt Livsmedelsverket.

– Antalet fall som innehåller så höga nivåer att de är skadliga för oss konsumenter minskar. Om vi håller oss till överskridande av gränsvärden så har det minskat drastiskt sedan 2009. Då är det en klar trend rakt neråt, säger statsinspektör Petra Fohgelberg till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.