Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Nohrén föreslås bli Miljöpartiets nya partisekreterare och Per Bolund föreslås bli nytt manligt språkrör. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Per Bolund föreslås bli nytt språkrör för MP

Uppdaterad
Publicerad

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund föreslås efterträda Gustaf Fridolin som manligt språkrör för Miljöpartiet. Det meddelade partiets valberedning under fredagen. Man föreslår också att Isabella Lövin blir omvald som kvinnligt språkrör.

Per Bolund har varit en av favoriterna och en av dem som återkommande nämnts i spekulationerna att ta över språkrörsposten efter Gustaf Fridolin, som i oktober förra året meddelade att han kommer lämna efter partiets kongress i maj i år.

– Jag vill bli språkrör för att jag är en oroad optimist. Jag är oroad för att vi har väldigt mycket att göra på väldigt kort tid. Det är en samhällsomställning som behöver göras och vi har bara tio år på oss, sa Bolund på en presskonferens under fredagen.

I januari i år tackade Bolund ja till att nomineras och förklarade då att han inspirerats av 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. ”Jag lyssnar till Greta Thunberg när hon säger till alla vuxna att det är dags att ta ansvar”, sa han bland annat till Dagens Nyheter.

Minister sedan 2014

Per Bolund utsågs i den senaste Löfven-regeringen till finansmarknads- och bostadsminister samt biträdande finansminister. Mellan 2014 och 2018 hade han den snarlika titeln finansmarknads- och konsument­minister samt biträdande finansminister.

Han blev vald till riksdagsledamot för Miljöpartiet första gången 2006 och har innan dess bland annat arbetat som sakkunnig tjänsteman på näringsdepartementet.

Som riksdagsledamot har han fungerat som närings-, energipolitisk-  och ekonomisk-politisk talesperson för partiet.

Ny partisekreterare

Miljöpartiets valberedning föreslår också Emma Nohrén som ny partisekreterare efter Amanda Lind, som i år tillträdde som kulturminister i Stefan Löfvens regering.

Hon har tidigare varit partiets landsbygdspolitiska och biståndspolitiska talesperson samt ordförande för Miljöpartiet i Västra Götaland.

– Jag som partisekreterare skulle vilja vara en brygga för partiet i hela landet. Det finns otroligt många lokala exempel som vi kan lyfta in i rikspolitiken, sa Emma Nohrén på fredagens presskonferens.

Val i maj

Valen till nya språkrör genomförs på Miljöpartiets kongress 3–5 maj i Örebro.

Andra som nämnts som tänkbara efterträdare till Fridolin är bland annat Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm och EU-parlamentarikern Jakop Dalunde.

Fakta: Alla kan nominera

Visa

Miljöpartiets valberedning föreslår varje år ett manligt och ett kvinnligt språkrör inför partiets kongress. Språkrören kan få förnyat mandat men får inte sitta längre än nio år i rad.

Valet av nytt språkrör inleds med en nomineringsprocess präglad av en fri nomineringsrätt som innebär att alla enskilda medlemmar har rätt att nominera, eller att själva kandidera till posten.

Oftast är det enskilda medlemmar som nominerar, men distrikt och lokalavdelningar kan visa sitt stöd genom stödnomineringar.

När nomineringstiden tagit slut påbörjar valberedningen sitt arbete och senast sex veckor innan partiets kongress i maj lämnar de sitt förslag.

Källa: Miljöpartiets valberedning

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer