Foto: Poppe, Cornelius/ TT

Förkylningstider: Vanligt te lika effektivt som hostmedicin

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige köper vi varje år mängder av hostmedicin. Men enligt läkare är det vetenskapliga stödet för att de har någon effekt svagt eller obefintligt.

Under 2018 lade vi 140 miljoner kronor på sådana produkter. Om man slår ut den sålda mängden hostmedicin på alla invånare i Sverige blir det i snitt 32 doser per person. Det visar statistik som E-hälsomyndigheten tagit fram till SVT Nyheter.

Men det är oklart vilket effekt de har. Region Skåne skriver i sina terapiriktlinjer 2019 att ”Hostmediciner har mycket begränsad och dåligt bevisad effekt. (...) De kan därför inte generellt rekommenderas.”

SVT Nyheter har pratat med överläkaren Lennart Hansson vid Universitetssjukhuset i Lund som bekräftar att det vetenskapliga stödet är svagt. Han tycker att det är bättre att människor med hosta sparar sina pengar.

–Hitta på vilken huskur du vill, drick något sött.

I Läkartidningen finns exempel på andra studier om hostmedicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.