Foto: TT

Försäljning av värktabletter begränsas ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Den som är under 18 år ska bara få köpa ett paket huvudvärkstabletter med paracetamol från och med 1 november, detta för att förhindra självskadebeteende. – Vi tror inte att det här kan förhindra allt, men det kan vara en bra tröskel för att förhindra den här typen av impulshandling, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Sedan november förra året får paracetamol i tablettform bara säljas på apotek efter att antalet förgiftningar i självskadesyfte bland ungdomar ökat. Paracetamol är den aktiva substansen i bland annat Alvedon och Panodil.

– Apoteksbranschen tar nu ytterligare ett steg för en ansvarsfull försäljning av de produkter man säljer genom att själva välja att begränsa försäljningen av paracetamol till yngre, säger Johan Wallér i ett pressmeddelande.

Gäller det alla svenska apotek?

– Det gäller alla apotek som är med i föreningen, det är i princip alla, säger Wallér till SVT Nyheter.

”Kan i värsta fall dö”

Enligt Wallér är det inte en typ av missbruk som ligger bakom förgiftningarna.

– Missbruk är ju något som man gör regelbundet. Det här är mer impuls. I en olycklig stund i livet trycker man i sig en massa paracetamol, och man kan få allvarliga skador av det – i värsta fall dö.

Apoteksbranschen har även kommit överens om att unga som vill köpa flera paket ska få rådgivning om hur läkemedlet ska användas. Paracetamol i flytande form, brustabletter och stolpiller omfattas inte av överenskommelsen.

– Vi tror inte att det här kan förhindra allt, men det kan vara en bra tröskel för att förhindra den här typen av impulshandling. Förhoppningsvis förhindrar det en del av de skador som kan uppstå.

Hur man bedömer om kunden är under 18 år är upp till varje apotek.

– Man är inte ovan vid att göra legitimationskontroll, det görs dagligen när kunder hämtar ut receptbelagda mediciner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.