Försäljningen av energidryck mer än fördubblad

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av energidrycker ökar kraftigt och har mer än fördubblats de senaste åren. Många som dricker är barn och risken för överdosering av koffein är extra stor för de unga konsumenterna.

För 14-årige Axel Danielsson blev allt för många burkar energidryck en obehaglig upplevelse.

– Jag mådde ju väldigt illa och skakade. Fick hjärtklappning.

Hur mycket drack du då?

– Ett par burkar. Det var på en basketmatch, en herrmatch, där de delade ut gratis till alla.

Lätt att köpa

Axel och hans kompisar Ebba, Amanda, Anton och Pavlo är alla 14 år gamla och går i åttan. Alla har de också någon gång druckit energidryck och alla har de köpt. Detta trots att det finns en 15-årsgräns i många affärer, en åldersgräns som satts på initiativ av handlarna själva.

– Det är oftast väldigt enkelt. Om man ser lite äldre ut, så är det bara att man köper, berättar 14-åriga Ebba Swartling.

Sedan 2006 har försäljningen av energidrycker mer än fördubblats visar statistik från Sveriges Bryggerier.

– Energidrycker innehåller oftast samma saker. Och det är en söt läskedryck med koffein, och lite vitaminer, ofta taurin och glukuronlakton, berättar Ulla Beckman Sundh, som är toxikolog vid Livsmedelsverket.

Framförallt är det koffeinet som ställer till det för barnen som dricker energidrycker. Ju mindre du väger, ju lättare är det att överdosera.

– Oftast är det så att en burk energidryck innehåller ungefär lika mycket koffein som en liten kaffekopp vanligt bryggkaffe. Och typiska effekter av överdosering av koffein är illamående, yrsel, ångest, hjärtklappning och muskeldarrningar.

”Kan slinka igenom”

Trots 15-årsgränsen, så är det inga problem att köpa energidryck för de 14-åringar som SVT har träffat.

– Det är ju svårt att bedöma hur gammal man är och en 15-åring har inte alltid legitimation på sig, så det kan säkert slinka igenom och där kan vi bara bli bättre, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Hur kan ni bli bättre?

– Vi kan ännu tydligare uppmana våra butiker att ”glöm inte legitimation” precis som de gör för tobak och folköl.

För de lite äldre ungdomarna är det inte ovanligt att kombinera energidrycker med alkohol, något Livsmedelsverket inte rekommenderar.

Farligt kombinera med alkohol

– Koffeinet är uppiggande, alkohol dämpande, så att om man kombinerar koffein och alkohol, så känner man av sin berusning mindre och dricker mer alkohol och har då större risk för att råka ut för olyckor eller annat, berättar Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket.

14-åriga Ebba Swartling har aldrig fått visa legitimation när hon köpt energidryck och hon tycker att kontrollerna borde skärpas.

– De borde vara noga med att kolla legitimationer och så tycker jag att åldersgränsen borde vara 16 år.

Innehåll energidrycker

  • Koffein kan vid överdosering ge sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, yrsel och hjärtklappning.
  • Taurin är en aminosyra som finns i livsmedel från djurriket. Inga allvarliga biverkningar har rapporterats.
  • Glukuronlakton är en nedbrytningsprodukt av kolhydrater, t.ex glukos och stärkelse, innebär ingen hälsofara.

Källa: Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.