Den som hittar en fästing uppmanas att spara den i frysen och ta en bild på den och skicka till Statens veterinärmedicinska anstalt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix / TT

Forskare efterlyser ovanliga fästingar

Publicerad

Hittar du en fästing som är ovanligt stor, eller som har annorlunda form eller färg, då vill SVA att du skickar in en bild. Anledningen är att forskare vill få svar på hur klimatförändringar påverkar fästingarnas utbredning.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppmanar folk i hela landet att ta bilder på ovanliga fästingar och skicka in för att myndigheten ska kunna undersöka ifall nya arter etablerat sig i Sverige.

2018 hittades vuxna fästingar av två nya arter för första gången i Sverige: Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes. Forskarna vill nu veta om ytterligare fästingar har letat sig hit från varmare länder, samt om de bär på nya smittor.

”Mer aggressivt beteende”

– Vi misstänker att det var på grund av förra sommarens värme som de här arterna kunde utveckla sig till fullvuxna här. Vi vill ha koll på om det händer något nytt med fästingar i Sverige och då behöver vi hjälp, säger Giulio Grandi, forskare vid SVA och Sveriges lantbruksuniversitet.

Om en fästing är ovanlig kan man se bland annat på om den har en annan färg eller är mönstrad på ryggen. Exempelvis har Hyalomman randiga ben och honan har rödfärgad rygg. De har även ett mer aggressivt beteende och är snabbare än vanliga fästingar.

Den som hittar en fästing uppmanas att spara den i frysen och ta en bild på den och skicka till SVA.

Brokig hundfästing (vänster) och Flyttfågelfästing (höger) är två av de ovanliga fästingarna som hittats i Sverige. Foto: Lidia Chitimia-Dobler/Giulio Grandi/TT

Fakta: Flyttfågelfästing

Visa

Förra sommaren hittades tre stycken fästingar av arten Hylanomma för första gången i vuxet stadium i Sverige. Fästingarna påträffades i Nyköping i Södermanland, Koppom i Värmland och Landskrona i Skåne. Samtliga hittades på hästar.

Flyttfågelfästingen, Hyalomma marginatum, är känd från andra länder för att kunna bära på skadliga smittämnen. Exempel på sjukdomar som sprids av fästingen är Krim-Kongo eller blödarfeber och Rickettsia eller fläckfeber.

Källor: TT, SVA och Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer