Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl. Foto: TT/Pressbild Naturskyddsföreningen

Forskare får mothugg om ekologisk mat

Uppdaterad
Publicerad

De forskare som kritiserar omställningen till ekologisk mat blundar för det systemfel som finns inom jordbruket i dag. Det anser Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet som fyra forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, hävdar att en omställning till ekologisk odling av livsmedel skulle leda till en halvering av matproduktionen på befintlig åkerareal. De anser att stödet till ekologisk odling – cirka 500 miljoner kronor per år – skulle göra ”mer nytta i det vanliga jordbrukets miljöanpassning”.

Men forskarnas slutsatser avfärdas som kortsiktiga av Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

– Det grundläggande problemet är att forskarna bara ser en del av verkligheten och tror att vi kommer lösa problemen som är kopplade till jordbruk och livsmedelsproduktion inom ramen för dagens system, säger hon.

Systematisk användning av bekämpningsmedel

Enligt Johanna Sandahl bygger många länders jordbruk i dag på ett systematiskt användande av bekämpningsmedel och handelsgödsel, och hon anser att det måste bort.

– Ekologiskt producerad mat innehåller väldigt sällan rester av kemiska bekämpningsmedel medan oekologiskt mat ofta innehåller rester av bekämpningsmedel. Däremot är de oftast under gränsvärdena, säger Johanna Sandahl. Slutsatsen får stöd i en omfattande provtagning som Livsmedelsverket gjorde i fjol.

Hon anser att värdena som sätts inom EU inte säger någonting om gränsen mellan vad som är farligt och ofarligt och att det finns bekämpningsmedel som misstänks vara hormonstörande.

– Det pågår en process och förr eller senare kommer det en definition och då tror jag att flera av dagens bekämpningsmedel kommer att försvinna från marknaden.

”Produktionen måste förändras i grunden”

Hon säger att dagens konsumtions- och produktionsmönster måste förändras i grunden och säger att 30 procent av de livsmedel som produceras i dag försvinner i svinn.

– Och vi använder 70 procent av den svenska åkermarken, globalt 50 procent, till foder till djuren vilket gör att vi måste minska konsumtionen av kött, säger Johanna Sandahl.

Naturskyddsföreningens mål är att alla odling i Sverige ska ställas om till ekologisk.

Biologisk mångfald

– Den biologiska mångfalden runt och i ett ekologisk fält är större, säger hon, och hänvisar till flera studier. Bland annat konstaterade en studie vid just SLU att ekoodling ger drygt 30 procent fler arter av växter, insekter och andra djur jämfört med konventionell odling.

– Minskningen av artrikedomen, säger forskarna, är ett av det största hoten mot den framtida mänskliga välfärden.

Forskarna på Sveriges Lantbruksuniversitet får även mothugg från kolleger vid SLU. En grupp andra forskare planerar ett svar på artikeln.

Maria Wivstad, föreståndare för SLU:s Centre for organic food and warming, säger till Dagens Nyheter att artikelförfattarna gör en grov och felaktig förenkling i slutsatserna om en halvering av skörden om all odling ställs om till ekologiska principer.

Enligt Maria Wivstad hävdar sig de ekologiska grödorna väl i global statistik. I svensk statistik ger vissa ekologiska grödor 80-90 procents skörd, andra halv skörd.

”Olycklig polarisering”

Helena Jonsson, förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) tycker att det är olyckligt att forskare ställer den konventionella och den ekologiska odlingen mot varandra.

– Man kan konstatera att när det gäller klimat, mat fri från gift och näringsbalans att det finns fördelar och nackdelar med både konventionell och ekologisk odling, säger hon och tillägger.

– Det finns inget antingen eller utan ett både och.

Hon tror att det är svårt för professorer att ta in alla parametrar men tycker att det är anmärkningsvärt att artikelförfattarna inte alls tar med marknadsparametern.

– Det är inte lätt att vara en medveten konsument. Mitt råd är att undvika anonym mat. På det sättet har man möjlighet att påverka, oavsett om den är ekologisk eller konventionell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.