Foto: TT

Forskare: Skadligt för barn att börja på förskola för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Barn under ett år upplever mycket stress när de skils från sina föräldrar, säger den norska professorn Trine Klette, och varnar nu för att låta mindre barn få börja på förskola. – Jag är verkligen orolig, säger hon till NRK.

I Norge har man precis ändrat reglerna för förskolor, så att även barn under ett år kan börja på förskolan. Ändringen är inte bra för barnen, menar Trine Klette, professor vid högskolan Diakonova.

– Trots att vi i dag har massor av kunskap om de minsta barnens behov av stabilitet och en fastare tillvaro ser vi att yngre barn kommer att erbjudas plats på förskolan. Jag kan inte se hur det här utgår från det lilla barnets behov. Jag är verkligen orolig, säger hon till NRK.

Stressfyllt för de små barnen

Enligt Klette, som har 20 års forskning kring barn i ryggen och just nu forskar om hur ettåringar upplever det att börja på förskolan, upplever de yngsta barnen mycket stress i samband med att de separeras från en förälder, och att det också är stressfyllt att möte så många nya vuxna och barn.

– Detta kan påverka förmågan att hantera känslor senare i livet och hur de lyckas relatera till andra människor, säger Trine Klette.

Hon får stöd från Elisabeth Förland, som håller utbildning för föräldrar vid Stavanger Universitetssjukhus.

– Det är ett steg i fel riktning. Barn har inget begrepp om tid, så de har ingen förståelse för hur länge föräldrarna kommer vara borta från dem under dagen på förskolan, säger Förland till NRK.

Ministern: Upp till föräldrarna

Men den minister som är ansvarig för de nya förskolereglerna, Torbjörn Röe Isaksen, säger att förändringen handlar om att ge föräldrarna rätt att bestämma, och att det till syvende och sist är upp till dem att avgöra om deras barn är redo för förskola.

– Det finns inget mål från regeringen att yngre barn ska börja på förskola. Men med det nuvarande systemet tvingas föräldrar till obetald ledighet för att de inte får förskoleplats, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.