Forskare skapade utomkroppslig känsla

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare är först i världen med att ha lyckats simulera utanförkroppen-upplevelser i laboratorium. Med hjälp av videokameror har de lurat kroppen att tro att den kan se och röra vid sig själv utifrån.

Nu vill forskare använda metoden för att undersöka förhållandet mellan kropp och olika sinnen. Tekniken kan också användas i bl.a. dataspel.

-Det känns som att det är en annan person man ser eller kanske en stor docka, fast det är en själv, säger Henrik Ehrsson, forskare på Karolinska Institutet till SVT:s Aktuellt.

I-kroppen-upplevelse

Det här experimentet visar att det är två mekanismer, två processer som är viktiga för att skapa en utanför-kroppen-upplevelse, eller för vår vanliga, normala, i-kroppen-upplevelse.

Det ena är det visuella perspektivet, synintrycken, det andra är beröringskänslor från kroppen. Och för hjärnan är det väldigt viktigt att syn och beröringskänslor stämmer överens. Då upplever man var kroppen befinner sig.

-Vi lurar hjärnan här, vi förvanskar synintrycken och skapar en illusion av att man befinner sig på en annan plats. Hjärnan försöker ständigt tolka de olika sinnesintrycken och komma fram till en slutsats, en bedömning om omvärlden och om den egna kroppen, säger Henrik Ehrsson som är forskningsledare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet.

Känns som på riktigt

För att bevisa illusionen vetenskapligt slog han till fantomkroppen på de tolv försökspersonerna med en liten hammare och mätte graden av hudsvettning hos försökspersonerna. Det visade sig att personerna uppvisade samma fysiska stressreaktion som när man hotar någons riktiga kropp.

Forskning kring virtuell verklighet har pågått sen 80-talet, men det här är första gången som någon har använt tekniken för att skapa en utomkroppslig upplevelse.

Verkliga dataspel

-Idén till studien fick jag för flera år sedan. Jag funderade på vad som skulle hända om man flyttade en persons ögon till en annan plats i rummet. Det har visat sig att det visuella perspektivet är helt avgörande för hur jaget upplevs, säger Henrik Ehrsson.

Verktyget han utvecklat hoppas man nu ska göra det möjligt att för första gången bedriva naturvetenskaplig forskning kring det som vi kallar jaget, dels grundforskning och dels tillämpad forskning inom till exempel datorvetenskap.

-I framtiden kanske man inte bara styr en person i en virtuell miljö utan man blir den virtuella personen, det vill säga ens jag kan flytta in i virtuella personer, säger Henrik Ehrsson.

Forskningsgenombrottet presenteras i dag i vetenskapstidskriften Science.

Så går experimentet till:

Forskarna kopplar två videokameror, som är placerade bredvid varandra som robotögon till en display på försökspersonen huvud, en kamera för varje öga.

Kamerorna placeras bakom personen och riktas mot denna. Försökspersonen ser då sig själv utifrån, så som en annan person ser på en.

För att även kunna framkalla en utanför-kroppen-upplevelse krävs dessutom att försökspersonen känner sitt jag utanför sin fysiska kropp.

Det sker genom att försökspersonen ställer sig framför kamerorna och petar mot en punkt strax under dessa, det vill säga i höjd med bröstkorgen på fantomkroppen – samtidigt som den verkliga bröstkorgen berörs utan att försökspersonen ser det.

Karolinska Institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.