Foto: Scanpix

Forskare varnar för plastflaskor

Uppdaterad
Publicerad

Forskare uppmanar dem som ofta drabbas av migränattacker att undvika plastflaskor och plastmuggar.

Det skriver bland andra den brittiska tidningen The Daily Mail  och refererar till en ny studie publicerad i tidskriften Toxicological Sciences. forskarna studerat hur råttor reagerar

Varningen gäller också vissa produkter som används i mikrovågsugnar och vatten ur kylare av den typ som ofta finns på arbetsplatser.

Orsaken till uppmaningen är att plasten i de här artiklarna innehåller Bisfenol A – ett ämne som enligt den nya studien misstänks öka risken för migränattacker.

Migränanfall tros kunna utlösas av snabba förändringar i nivån på det kvinnliga könshormonet östrogen.

Bisfenol A togs ursprungligen fram som konstgjort östrogen. Till saken hör att migrän är betydligt vanligare bland kvinnor än hos män.

I studien ovan har forskarna studerat råttor, och det återstår att få resultaten bekräftade på människor.

Förbjudet i nappflaskor

Bisfenol A, som också sammankopplats med ökad risk för cancer och fetma, är i Sverige förbjudet i nappflaskor och i barnmatsburkar.

Den europeiska organistaionen för livsmedelssäkerhet (EFSA) publicerade i juli i år en ny bedömning av riskerna med bisfenol A.

Med EFSA:s bedömning som grund väntas Livsmedelsverket i början av 2014 komma med en riskbedömning som bland annat ska visa om det bisfenol A som vi får i oss innebär en risk för hälsan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.