Skatten på snus borde vara betydligt lägre än på cigaretter, anser tobaksforskare i en artikel i New England Journal of Medicine. ARKIVBILD. Foto: TT

Forskare vill ha lägre snusskatt

Uppdaterad
Publicerad

Priset ska locka rökare att fimpa och få i sig nikotinet på ett annat sätt.
Till exempel borde skatten på snus vara mycket lägre än på cigaretter, anser flera tobaksforskare.

I Sverige har priset på snus ökat rejält de senaste åren. Men det är fel väg att gå, säger David Sweanor, professor vid Ottawas universitet i Kanada. Han vill att snus ska vara betydligt billigare än cigaretter.

– Det ska vara så stor prisskillnad som möjligt för att människor ska välja mindre farliga produkter, säger han till TT.

Vill se hårdare beskattning för cigaretter

Tobaksprodukter bör beskattas efter hur farliga de är, skriver Sweanor och två andra forskare i en artikel i New England Journal of Medicine.

De farligaste sorterna, som exempelvis cigaretter, borde beskattas mycket hårdare än så kallade ”låg risk”-produkter. Till de senare räknar artikelförfattarna bland annat snus och e-cigaretter. Målet är att med olika skattesatser uppmuntra rökare att byta till ett mindre farligt alternativ.

– Det viktigaste är att få människor att sluta med cigaretter, det är det största problemet, säger Sweanor.

”Farligaste man kan göra”

Hans Gilljam, ordförande i Läkare mot tobak, håller med om att få bort tobaksrökning är det prioriterade målet.

– Det är helt klart att inhalera tobaksrök är det farligaste man kan göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer