– Socialarbetare läser ingenting om kriminologi i sin utbildning. De läser för lite juridik. Utbildningarna innehåller ingen kulturkompetens – teorier om olika typer av familjer som kommer från en massa olika länder, säger Michael Tärnfalk. Foto: SVT

Forskaren om unga kriminella: Socialtjänsten har inte kompetens

Uppdaterad
Publicerad

Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete Uppsala universitet, är starkt kritisk mot utbildningen av socialarbetare i Sverige. Han anser att brister i utbildningen är en viktig förklaring till att barn hamnar i grov kriminalitet.

– Socialtjänsten har inte kompetens, säger han till SVT:s Aktuellt.

Tärnfalk går hårt åt utbildningen av socialsekreterare – både deras grundutbildning vid universitetet och den utbildning som deras arbetsgivare,kommunerna, ska göra när de fått jobb. Den är inte tillräckligt för att hantera familjer med problem, anser han.

– Dels har vi själva problemet med de här familjerna, där problemen kan uppstå ganska tidigt. Sen när social myndighet ska gå in och jobba med de här familjerna med en kompetens som inte är tillräcklig på långa vägar, säger Michael Tärnfalk.

Vad är det som saknas?

– Det är ganska mycket. Socialarbetare läser ingenting om kriminologi i sin utbildning. De läser för lite juridik. Utbildningarna innehåller ingen kulturkompetens – teorier om olika typer av familjer som kommer från en massa olika länder.

”Har funnits brister”

I studion medverkar också Lina Blombergsson, biträdande socialdirektör i Huddinge utanför Stockholm och vice ordförande för Sveriges socialchefer. Hon håller med om att det funnits brister.

– Jag måste ändå säga att man har gjort ganska mycket de senaste åren kring för att stärka kompetensen för de som jobbar i barn- och ungdomsvården. Man har något som heter yrkesresan. Man vänder sig till de som är nya i yrket och de som är erfarna i yrket.

Men visst finns det brister?

– Ja det har funnits brister. Det har varit upp till varje kommun att vidareutbilda sina socialsekreterare. Nu tar man ett större grepp i Sverige via Sveriges kommuner och regioner. Det tror jag blir jättebra. Men det är klart att det har funnits brister, säger Lina Blombergsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.