Forskarna: Omikron kan vara steg på vägen ur pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att bli inlagd på sjukhus med covid-19 är bara hälften så stor om man smittas med omikron i stället för med deltavarianten. Det uppger den danska smittskyddsmyndigheten, som också menar att omikron kan vara det som lyfter oss ur pandemin.

– Det är absolut en möjlighet, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar, till SVT Nyheter. 

Allt mer tyder på att den mer smittsamma omikronvarianten är mildare jämfört med deltavarianten. 

- Mycket data antyder att omikron ger en mindre risk att bli svårt sjuk, men vi har ännu inte tillräckligt med data för att riktigt säkert säga det när det gäller ovaccinerade, men mycket pekar i den riktningen, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.

I Danmark står omikron nu för 90 procent av alla positiva covid-tester. Den danska smittskyddsmyndigheten SSI menar att risken för att bli inlagd på sjukhus med covid-19 är halverad om man smittas med omikron jämfört med deltavarianten.

Tycks påverka lungorna mindre

Det finns tecken på att omikron i högre grad påverkar de övre luftvägarna och i mindre grad lungorna, än vad delta-varianten gör, rapporterar The Guardian. Enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, hänger detta ihop med smittsamheten.

– Virus smittar generellt sett mer effektivt när de förökar sig i övre luftvägarna. Däremot kan viruset ställa till med mer skada när det förökar sig i de nedre luftvägarna, säger Arnberg. Han menar att det faktiskt är goda nyheter att omikron verkar både mer smittsamt och snällare.

– Att vi nu ser omikronvarianten, som är betydligt mer smittsam men också uppenbarligen, som det ser ut i alla fall, snällare, så är det tecken på att viruset är på väg att bli ett endemiskt virus, istället för ett pandemiskt virus. Alltså ett säsongsvirus snarare än ett farligt pandemivirus.

Omikron kan visa vägen ur pandemin

Den danska chefsepidemiologen Tyra Grove Krause säger i danska P1 att omikron till och med kan lyfta oss ur pandemin, och att vi förhoppningsvis nu upplever den sista pandemivågen. Och de svenska forskarna som SVT har pratat med tror att danska chefsepidemiologen kan ha rätt.

– Jag delar danskarnas tankar om att omikron kan vara ett steg på vägen ur den här pandemin. Just eftersom det verkar vara betydligt mildare, säger Niklas Arnberg.

Även Magnus Gisslén tror att omikron kan visa vägen ut ur pandemin. 

– Det är absolut en möjlighet. Om omikron infekterar väldigt många som är vaccinerade och därför har ett bra skydd mot svår sjukdom, så förbättras immuniteten ytterligare och skyddar sedan också bra mot att bli allvarligt sjuk av nästa variant. Då kan man tänka sig att det blir så att de flesta av oss får lindriga infektioner med jämna mellanrum och endast en del äldre och sårbara behöver vaccination med jämna mellanrum.

Magnus Gisslén tror dock inte att omikron är den sista varianten vi ser.

– Jag tror sannolikheten är väldigt liten att det är den sista varianten som vi behöver hantera. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.