Barn sprider väldigt sällan det nya coronaviruset, konstaterar finska läkare. Foto: Jessica Gow/ TT

Forskning: Allt tydligare att barn under 10 år inte sprider smitta

Uppdaterad
Publicerad

Barn sprider inte coronaviruset. Inte i någon större omfattning, i alla fall. Det konstaterar finländska läkare efter att ha testat 11 000 barn, av vilka bara fem var positiva.

Huruvida barn sprider coronaviruset eller inte har varit en kontroversiell fråga på sistone, i samband med skolstarten. Vissa forskare har till och med krävt att barnen ska förses med munskydd, för att förhindra en befarad explosiv ökning av smittspridningen.

Men barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare efter att ha provtagit 11 000 barn för corona i augusti. Av dessa var endast fem barn – eller motsvarande 0,045 procent – positiva, uppger nyhetsbyrån SPT.

Det var under onsdagen som Harri Saxén, avledningsöverläkare vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS), informerade om coronaläget. Enligt honom har HUS testat över 6 000 barn i 0–5-årsåldern och över 5 000 barn i 5–10-årsåldern.

Skolor inte smitthärdar

I den yngre gruppen hittades fyra coronafall, och i den äldre bara ett. Bland de barn som var tio år eller äldre var fallen något fler.

Enligt Harri Saxén förväntade man sig i början av pandemin att förskolor skulle bli något av smitthärdar för det nya coronaviruset. Så blev det inte. I stället har barn blivit smittade på andra sätt.

– Smittan kommer nästan alltid från vuxna. Det är osannolikt att sjukdomen smittar på dagis, säger Harri Saxén.

Eftersom varje test kostar 150 euro, motsvarande knappt 1 600 kronor, är det inte ekonomiskt försvarbart att testa barn, anser Harri Saxén.

– Det här orsakar stora kostnader. Bara i augusti har vi använt ett par miljoner (euro) på att testa barn, vilket är rätt mycket med tanke på att vi bara hittat fem fall, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet