Foto: TT

Ny studie: Amma länge – och få smartare barn

Uppdaterad
Publicerad

Långvarig amning kan kopplas till högre intelligens, fler utbildningsår och högre lön i vuxen ålder, visar en ny stor studie. Men ha inte ångest om du inte kan eller velat amma, närvarande föräldrar är minst lika viktigt för IQ:n, enligt en svensk forskare.

Flera tidigare studier har visat att amning har en positiv effekt för hjärnans utveckling hos barn. Men nu visar en ny unik studie att bröstmjölken faktiskt tycks påverka vår intelligens även långt upp i vuxen ålder.

– Vår studie är det första beviset för att förlängd amning ökar intelligensen åtminstone upp till trettioårsåldern, samtidigt som den också påverkar utsikterna att lyckas med studier och att tjäna pengar, säger Bernardo Lessa Horta vid Pelotasuniversitetet i Brasilien i ett pressmeddelande.

”Innehållet i mjölken det väsentliga”

I studien, som har publicerats i The Lancet Global Health, följdes nästan 3.500 personer i Pelotas i Brasilien, från att de var nyfödda på 1980-talet tills dess att de fyllde 30 år. Forskarna samlade in data om hur länge deltagarna hade ammats och vid 30 testades deras intelligens. Man såg att längre amning gav högre IQ, utbildningslängd och månadsinkomst.

– Det är innehållet i bröstmjölken som är det väsentliga. Det är de fleromättade fettsyrorna i bröstmjölken som stöder hjärnans tillväxt och skyddar nervcellerna. Det är det som man tror gör att man får högre IQ, och därmed också högre utbildning och genom högre utbildning får man bättre arbete och högre inkomst, förklarar Renée Flacking, docent i omvårdnad vid högskolan i Dalarna.

Bättre resultat för dem som ammat länge

De som hade ammats i minst 12 månader fick 4 enheter bättre resultat i intelligenstesterna än de som ammats i mindre än en månad. Resultaten kvarstod även efter att man justerat för andra sociala och biologiska faktorer som kan påverka intelligensen, som till exempel föräldrarnas utbildningsnivå och inkomst, barnets vikt vid födseln, mammans ålder och vikt och vilken vecka barnet föddes i.

– Studien håller oerhört bra kvalité just därför att man har justerat för så många av de här viktiga faktorerna i analyserna, konstaterar Renée Flacking.

”Trovärdig studie”

Rene Flacking menar att det är bra att studien är gjord just i Brasilien. 

– En fördel är att när studien inleddes på åttiotalet var det inte bara en viss typ av kvinnor som ammade i Brasilien, och det gör att studiens trovärdighet ökar. I Sverige har det i större utsträckning varit högutbildade kvinnor som ammat.

Vad säger du till de kvinnor som inte kan eller vill amma och som känner ångest över det här resultatet?

– Man behöver inte ha ångest för att man inte ammar. Men kunskap är bra, och det kan vara bra att veta för de kvinnor som är tveksamma. Nu vet vi att det finns en poäng i att amma länge, men det finns så mycket i mamma-barnrelationen och pappa-barnrelationen som är så oändligt mycket viktigare än huruvida vi ammar och kanske får något högre IQ.

Kan man kompensera för detta om man inte ammar sitt barn?

– Att vara en bra och närvarande mamma och pappa tror jag höjer IQ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.