Mammografiundersökning Foto: SVT

Forskningsrapport: Allmän mammografi onödigt

Uppdaterad
Publicerad

Mammografi minskar inte risken att dö i bröstcancer. Det visar en ny stor forskningsrapport  – som också slår fast att en del av den cancer som upptäcks genom mammografi behandlas i onödan.

Det är en stor kanadensisk studie – publicerad i British Medical Journal – som kastar tvivel över nyttan med allmän mammografi. Forskarna har under 25 år följt 90.000 kanadensiska kvinnor i åldern 40-59. Hälften  fick mammografi och bröstundersökning av en sköterska. Den andra hälften undersöktes bara av en sköterska. Studien visar är att antalet kvinnor som fick bröstcancer och antalet kvinnor som dog av bröstcancer var i princip lika stort i båda grupperna.

Resultatet skiljer sig
Det här är ett resultat som skiljer sig från andra undersökningar som visar att mammografi ger minskad dödlighet. De undersökningarna ligger till grund för Socialstyrelsens rekommendation om att alla kvinnor i Sverige mellan 40 och 74 bör kallas till regelbundna mammografiundersökningar.

Den nya rapporten imponerar inte på  professor Måns Rosén på Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, SBU:

– Det finns en sex-sju stycken andra, lika stora studier som den kanadensiska, säger han. Och alla de andra visar på en nedgång i dödlighet med 20 procent när man använder mammografi.

Olika tolkningar

Andra tolkar resultatet helt annorlunda:

– Det här visar att mammografi inte längre är effektivt, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet och Harvard-unviersitetet.

Enligt Adami har ökad medvetenhet och bättre läkemedel gjort mammografi överflödigt – och i vissa fall skadligt. Han ställer sig bakom den nya rapporten som pekar på att överdiagnostisering ökar med mammografiundersökningar och att vissa tumörer behandlas i onödan.

Striden om nyttan med bröströntgen har rasat länge och ser ut att fortsätta länge än. Däremot kommer dagens rapport inte att påverka de uppdaterade rekommendationer i ämnet som Socialstyrelsen presenterar på fredag, enligt utredaren Karin Palm. Rådet från myndigheten om regelbunden mammografi kvarstår. Åtminstone tills vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.