Foto: Scanpix

Förskola för barn till tiggare öppnas

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler människor kommer till Sverige för att tigga ökar andelen barn som inte har någon kontakt med samhället.

Den senaste tiden har tiggare blivit en allt vanligare syn i Sverige – människor som letar pantburkar eller spelar instrument på gatan för att tjäna till sitt uppehälle.

Enligt nya siffror finns ett tusental fattiga från andra EU-länder i de svenska storstäderna. Många av dem är hemlösa romer från Rumänien.

I dag är det romernas internationella nationaldag – Romadagen – och Göteborgs Räddningsmission startar nästa vecka en öppen förskola för barn till fattiga romska EU-medborgare. Emil Mattson, direktor på Göteborgs Räddningsmission, berättar varför:

–  Verksamheten behövs eftersom det är allt uppenbart att det blivit allt fler fattiga ute på gatorna. I höstas gjorde vi en kartläggning kring hur många de var och hur deras behov ser ut och vi kom fram till att det finns många barn till utsatta romer i Göteborg som behöver en drägligare tillvaro, säger Emil Mattson, direktör på Göteborgs Räddningsmission.

Brygga till samhället

Förra året beslutade regeringen om ”en samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering 2012-2032”. I strategin ingår en satsning på ett utvecklingsarbete, främst inom områdena utbildning och arbete.

I fem pilotkommuner görs särskilda satsningar för att bryta romernas utanförskap. En av dessa kommuner är Göteborg.

– Vi vill att barn ska få vara barn och hoppas att föreskoleverksamheten ska vara en brygga till det svenska samhället, en ingång till den svenska skolan, till sjukvård, arbete. Hos många romer finns en stor misstro till svenska myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Romadagen

Mer i ämnet