Nu varnar myndigheten för skyddsrumsfusk. Foto: Anders Wiklund/ TT

Utredare: Unga kan kallas till civilförsvarsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Personer födda 2005 kan kallas in till civilförsvarsplikt. Det är ett av förslagen som utredningen om civilbefolkningens skydd lägger fram, rapporterar DN. Utredaren Britt Bohlin vill att den här delen av utredningen sjösätts omedelbart.

– Det här är förslag som inte kräver en massa ytterligare utredningar för att komma igång, utan vi har en plan för hur det ska kunna gå till, säger hon till DN.

En ny civilförsvarsplikt där ungdomar som kallas till mönstring kan få uppdrag som till exempel att visa folk till skyddsrum om Sverige blir attackerat, föreslår i en ny utredningen.

Utredaren Britt Bohlin har tagit fram förslag på tre områden: skyddsrum, utrymning och efterföljande inkvartering där ungdomar kan sättas in. Hon vill att civilförsvarsplikt ska införas omedelbart, vilket innebär att nästa kull som kallas till mönstring skulle kunna vara aktuell för uppdraget.

Utredningen lämnas över till ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), klockan 11.00 på måndagen.

Tillgång på skyddsrum behöver öka

Antalet skyddsrum i Sverige är idag god, men det behövs ändå tusentals ytterligare platser och en ökad beredskap för att använda skyddsrummen, fastslår den ny  utredningen. Det behövs mellan 2 500 och 5 000 nya skyddsrumsplatser per år, enligt Britt Bohlin.

Anledningen är att befolkningsstrukturen förändrats och att det i dag finns områden där människor bor och arbetar men där det saknas skyddsrum.

Som exempel skulle det i dag i Stockholms län finnas plats för 70 procent av befolkningen om alla befintliga skyddsrum skulle kunna användas. För Skåne är siffran 50 procent och Västra Götaland 65 procent, enligt TT.

Beredskap behöver stärkas på flera håll

I utredningen slås även fast att berörda myndig­heter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), länsstyrelserna och samtliga kommuner i landet behöver ha en tydlig plan för genom­förandet av utrymning med efter­följande inkvartering på annan plats.

Det bör också inrättas en statlig beredskapsorganisation som kan förstärka den kommunala räddningstjänsten. Som en del av detta behöver civil­plikten åter­aktiveras, då beredskapsorganisation ska bemannas med civil­pliktiga.

Under vecka 43 skickade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut brev till över 120 000 ungdomar som fyller 16 år under 2022. I brevet fanns information om vad totalförsvarsplikten innebär och att man som 16-åring kan kallas in i händelse av krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.