Förslag: Polisen bör få ökat mandat att skjuta

Publicerad

Polisen bör få rätt att skjuta i fler situationer än vad som i dag är tillåtet. Det föreslås i en utredning som har lämnats till justitieminister Gunnar Strömmer, meddelar regeringen.

I utredningen, som letts av justitieråd Petter Asp, föreslås den nuvarande regleringen om när poliser får avlossa sina vapen – den så kallade skjutkungörelsen från 1969 – ersättas av en lag, skjutlagen, i januari 2025.

Polisen har tidigare velat se över skjutkungörelsen, som enligt regeringens pressmeddelande beskrivits som ”föråldrad och svårtillämpad i flera avseenden”.

”Förslaget inne­bär att polisen kan ha rätt att använda skjut­vapen i något fler situationer än vad som är fallet i dag. Reglerna förutses däremot inte leda till en ökad använd­ning av skjut­vapen efter­som det ställs höga krav på nöd­vändig­het och försvarlighet”, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Vill ta bort befogenhet att skjuta för att tvångsomhänderta

Samtidigt föreslås befogenheten att skjuta för att tvångsomhänderta en person på grund av exempelvis allvarlig psykisk störning tas bort, bland annat med hänvisning till att det saknas stöd för det i internationella konventioner som Europakonventionen.

Polisen skriver själv på sin sajt att: ”I många av händelserna där poliser avlossat varningsskott samt verkanseld uppgavs att personen de ingrep mot led av psykisk ohälsa.”

I utredningen föreslås även generösare regler för polisen att rikta sina vapen mot personer ”för att ha tillräcklig beredskap för ett eventuellt angrepp från den person som skjutvapnet riktas mot”, enligt utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.