– Vi riskerar att se en situation där allt från pensionärer till barnfamiljer vräks för att de inte kan betala hyran, säger Jonas Sjöstedt (V).

Vänsterpartiet föreslår: 75 procent lägre hyra

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av pandemin vill Vänsterpartiet erbjuda ett utökat stöd till de som bor i hyreslägenheter.

Bland annat vill V se en fond där hyresgäster kan få upp till 75 procents lägre hyra.

– Vi riskerar att se en situation där allt från pensionärer till barnfamiljer vräks för att de inte kan betala hyran, säger Jonas Sjöstedt.

Under Vänsterpartiets presskonferens presenterade Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson en rad nya förslag till åtgärder under den pågående coronakrisen.

Ett av dessa handlar om att tillfälligt underlätta för personer som bor i hyresrätter genom att bland annat införa hyreslättnader.

Coronapandemin

– Vi befarar att vi snart kommer hamna i en situation där många svenskar kommer att ha svårt att betala hyran, säger Sjöstedt och fortsätter:

– För att det ska förhindras behövs ett hyresstöd, i praktiken ett vräkningsstopp i Sverige, under den här krisen. Det ska inte vara möjligt att vräka människor.

”Vill inte se familjer på gatan”

V-ledaren förklarar att Vänsterpartiet har varit i kontakt med hyresgästföreningen som säger att de är i behov av snabba åtgärder och att de vill samarbeta för att hitta lösningar när det gäller att förhandla med enskilda fastighetsägare.

V föreslår nu att det införs en fond där hyresgäster kan få upp till 75 procents lägre hyra.

-  Upp till, det kan vara mindre också i det fall att man annars kan riskera vräkning och betalningsanmärkning. Hyresvärden får stöd med tre fjärdedelar av den merkostnad som finns. Men hyresgästen ska inte vräkas, får inte vräkas och får heller ingen betalningsanmärkning.

Enligt Sjöstedt skulle detta kosta cirka 500 miljoner kronor.

– Det är svårt att beräkna vad ett sådant system kommer att kosta, men vi vill inte se familjer på gatan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet