Foto: TT

Förslaget: Lottning ska avgöra vilka barn som får gå i populära skolor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens skolkommission kommer att föreslå att lottning ska avgöra vilka barn som hamnar i populära skolor, erfar SVT Nyheter. När en skola har fått fler sökande än antal platser som finns, så ska det dras lott. Detta föreslås för både friskolor och till högstadiet i kommunala skolor.

I morgon kommer regeringens skolkommission att presentera förslag om hur man vill förbättra kvalitén och öka likvärdigheten i skolan.

Lotten ska avgöra

Ett av de mest kontroversiella förslagen är att kommissionen vill att kommunerna ska lotta om vilka elever som ska få gå i populära skolor, erfar SVT Nyheter. Det vill säga skolor med fler sökande än det finns platser. 

Idag får den elev som bor närmast en skola förtur. I vissa fall kan syskon få förtur, eller så sker urval till friskolor genom hur länge en elev stått i kö.

LÄS MER: Gävleskolan blandar elever – vill öka likvärdigheten

Ska öka likvärdighet

Lottningen ska gälla alla friskolor från förskoleklass till årskurs 9 och mellan årskurs 7 till 9 i kommunala skolor.

Bakgrunden är att kommissionen vill öka likvärdigheten i skolan.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har redan tidigare öppnat för att man skulle kunna lotta in elever till de skolor som har högt söktryck. Det systemet finns redan bland annat i Nederländerna.

Förslaget fick då kritik av Christer Nylander, riksdagsledamot för Liberalerna och vice ordförande i utbildningsutskottet.

– Vi tycker att det är fel att en lott ska avgöra människors framtid, det är inte slumpen som ska avgöra, sa Nylander.

Pengar till utsatta områden

Ytterligare förslag för högre likvärdighet gäller att kommissionen vill att staten varje år ska betala 6 miljarder kronor till skolor i utsatta områden. Mest pengar ska gå till skolor med flest fattiga elever.  

Kommissionen vill även utreda om inte staten helt eller delvis ska stå för finansieringen av skolan. Dessutom inrätta särskilda regionala myndigheter som ska övervaka att grundskolor och gymnasier når målen och se till att det finns lagom många och lagom stora gymnasieskolor i en kommun.

Tillsattes av regeringen

I april 2015 tillsatte regeringen vad man kallade för en skolkommission.

– Vi tillsätter en skolkommission där professionen och forskningen får tillfälle att mötas och diskutera vad det är vi behöver göra för att bygga ett mer sammanhållet skolsystem, sa Fridolin då.

Imorgon presenterar kommissionen sin översyn över den svenska skolan. Regeringen har sagt att man kommer att lyssna på kommissionens förslag när man lägger upp sin skolpolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.