Foto: SVT

”Ska inte bjuda stenkastarna på kaffe”

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget blev hetsigt när partiledarna debatterade stenkastningen i utsatta områden. När statsminister Stefan Löfven (S) uttryckte att det inte handlar om fler poliser eller inte så röt Jimmie Åkesson (SD) ifrån. – Vi ska inte bjuda stenkastarna på kaffe, sade SD-ledaren.

Isabella Lövin, Miljöpartiets nya språkrör, sade att bakgrunden till problemen i de utsatta områdena är neddragningarnna i välfärden och skattesänkningar under den förra regeringen.

– Det vi ser nu är fullständigt oacceptabelt men det beror på att man inte satsat på de här områdena. Vi ser behov på polissidan och att man måste lyssna på människorna som bor där, sade hon

Agenda

”Vi har föreslagit straff”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra beklagade att det blev partipolitiskt käbbel direkt. Hon menade att det visar att regeringen inte har mycket att komma med i den här frågan.

Hon sade att det krävs satsning på fler poliser och anklagade regeringen för att släppt förra regeringens mål på 20.000 poliser.

– Vi har föreslagit straff för dem som kastar sten på blåljuspersonal, det har inte Löfven gjort, säger Anna Kinberg Batra.

Kd-ledaren Ebba Busch Thor vill ge polisen större möjlighet att slå ned våldsamt upplopp. Nu sänder vi en signal att det är okej att bete sig på det här viset, menade hon.

– Vi sänder en signal till de här människorna att det är okej att bete sig hursomhelst. Arbetslöshet är ingen ursäkt att vara kriminell, sade Ebba Busch Thor.

”Vi har så stora klyftor i Sverige”

Enligt statsminister Stefan Löfven handlar det inte om fler poliser eller inte.

– Det är nolltolerans mot stenkastning mot polisen, säger Löfven. Sverige behöver fler poliser men ungdomarna behöver arbete och utbildning också. Vi har så stora klyftor i Sverige, det är ett arv från era år, sade Löfven.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker också att det krävs hårda tag mot stenkastarna.

– Vi ska inte bjuda stenkastarna på kaffe utan vi ska sätta dem bakom lås och bom, sade Åkesson.

Se klipp ur debatten ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet