Första medicinska åldersbedömningarna klara

Uppdaterad
Publicerad

Nu har resultaten av de första medicinska åldersbedömningarna på asylsökande skickats till Migrationsverket.

– Det har varit ett väldigt intensivt arbete för att få allt att fungera så att vi nu kan leverera svaren, säger Elias Palm, avdelningschef på Rättsmedicinalverket som utför undersökningarna. 

Över 3.600 asylsökande har tackat ja till att genomgå de medicinska åldersbedömningarna. De undersöks med röntgen av visdomständerna och magnetkameraundersökning av vänster knäled.

– Jag är väldigt nöjd med de metoder vi valt, säger Elias Palm.

Har kritiserats

Men metoderna har kritiserats för att vara för osäkra. Tidigare har det ofta handlat om att asylsökande riskerar att bedömas som äldre än vad de faktiskt är. Men den risken är mycket liten menar Rättsmedicinalverket. 

– Fördelen med de metoderna vi använder är att vi tittar på en mognadsfas som sker efter 18-årsgränsen, säger Elias Palm.

LÄS MER: Åldersbedömningar – så går de till

Det innebär enligt honom att risken är större att en vuxen bedöms som barn. 

– Det är det enda sättet som vi kan åstadkomma en tillförlitlig metod, det kommer vara en del 18-åringar, enstaka 19 åringar och till och med en del 20-åringar som bedöms som barn, säger Elias Palm.

Men är det rimligt att vuxna ska bedömas som barn?

– Det är viktigt att poängtera att vi gör en bedömning, det är en pusselbit, sen får Migrationsverket ta ställning till den information som finns i övrigt innan de avgör ärendet, säger Elias Palm. 

Det var i mars som Rättsmedicinalverket på uppdrag av regeringen började utföra medicinska åldersbedömningar av asylsökande. 

Metoderna som används är: 

· Röntgen av visdomständer

· Magnetkameraundersökning av knäled 

Källa: Rättsmedicinalverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer