SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i flera distrikt i norra Götaland. Foto: Johan Nilsson/TT

Snökanon i norr och första snön i söder – SMHI varnar

Publicerad

Snökanon vid Norrlandskusten och första snön i södra Sverige, med risk för halka. Så ser vädret ut de kommande dagarna.

– Där det snöar kan det komma runt fem centimeter snö, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Ett lågtryck befinner sig just nu i södra Sverige som resulterar i regn och snö, konstaterar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

– Nu under dagen kommer regnet över delar av Götaland att övergå i snöfall, framför allt de norra delarna, säger han.

Mängden snö som faller kan leda till störningar i samhället, vilket har gjort att SMHI nu utfärdat klass 1-varning i flera distrikt i norra Götaland. Där det inte snöar kommer det att falla regn, lokalt större mängder.

– Där det snöar kan det komma runt fem centimeter snö. På vissa platser mer, på vissa platser mindre. Men eftersom det rätt varmt på vägarna kan det bli ganska mycket slask, säger Nitzan Cohen.

Kan bli ishalka

Snöfallet kommer att hålla i sig till lördag eftermiddag, och det ser inte ut att hinna torka upp på vägarna innan allt fryser till på lördagskvällen.

– Det värsta som kan hända är att det blir ishalka. Det kan komma varningar om det här senare, säger Nitzan Cohen.

Samtidigt kan delar av norra halvan av landet, i Västerbottens och Gävleborgs kustland, drabbas av väderfenomenet snökanon, vilket inträffar när kall luft möter varmt hav och tillräckligt mycket vind tar sig in över land. Om blåsten ligger kvar tillräckligt länge kan det bli stora mängder snöfall.

– Mot söndagen kan även Nordvästra Uppland nås av snöbyar, säger Nitzan Cohen.

Slutet av månaden mild

Men snön kommer inte vara långvarig, eftersom det kalla högtrycket trycks bort av mildluften.

– Slutet av månaden blir mild, med temperaturer mellan fem och elva grader i södra halvan av landet och mellan fem och minus fem grader i norra halvan, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.