Försvarsmakten har köpt in ett antal system i Sverige och utomlands. De kan på olika sätt slå ut drönare och nu analyseras hur det kan göras på ett lagligt sätt. Foto: Henrik Holmberg/TT

Försvarsmakten: Drönare utgör växande hot – vill slå ut dem

Uppdaterad
Publicerad

Den ökande mängden drönare i Sverige utgör ett växande hot mot verksamheten, enligt Försvarsmakten. Men nu ska moteld sättas in för att i högre utsträckning kunna oskadliggöra problemen, rapporterar TT.

– Vi har köpt in flera olika system och testar dessa. Vilka de är och hur de fungerar är inte offentligt, men de är effektiva, säger Ulf Lepp, överstelöjtnant och huvudman för skydd mot drönare, i ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Enligt Transportstyrelsen finns nära 400 000 registrerade civila drönare i Sverige. Dessutom tillkommer ett okänt antal oregistrerade maskiner.

”Majoriteten sköter sig inte”

– De som använder sig av drönare professionellt sköter sig i de allra flesta fallen. Ett av problemen är att majoriteten av de som köper drönare privat inte gör det. Jag uppskattar att 90 procent inte följer bestämmelserna, säger Lepp.

Bestämmelser som flygförbudszoner, registreringskrav och körkort för att framföra dem reglerar hur drönare får användas.

Kan byggas om till vapen

Samtidigt kan drönarna hota flygtrafik, filma skyddsobjekt och dessutom byggas om till vapen, skriver Försvarsmakten.

Otillåten flygning är ett återkommande problem där försvaret har verksamhet och vid platser där flygning är förbjuden. Oftast står sannolikt nyfikna privatpersoner som av någon orsak inte följer regelverken bakom, enligt försvaret. Men aktörer med ont uppsåt kan dölja sig bland dem och använda samma tekniska system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.