Försvarsanställda säger ja till utlandstjänstgöring

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets anställda har ställts inför ultimatum: Tacka ja till de nya kraven på utlandstjänstgöring annars hotar uppsägning. De flesta förefaller säga ja till kravet.

Samtliga svenska förband skulle på fredagen redovisa för Försvarsmaktens högkvarter hur många personer som skrivit under de nya anställningskontrakten där obligatorisk utlandstjänstgöring ingår.

Från arbetsgivarens sida är kraven tydliga: Skriver du inte på riskerar du att avskedas.

Vid Försvarsmakten i Blekinge exempelvis riskerar 137 anställda att bli uppsagda eftersom de tackat nej till eller inte svarat på frågan om de accepterar att tjänstgöra utomlands, skriver Blekinge Läns Tidning.

De flesta tackar ja

Men de flesta av landets 25.000 försvarsanställda verkar säga ja till kravet. På Skaraborgs regemente i Skövde säger 578 ja och 21 nej och på Trängregementet i samma stad säger 219 ja och 5 nej.

På Norrbottens regemente, I 19, har 738 av 767 sagt ja och vid Södra Skånska regementet, P 7, har 90 procent svarat ja. Även vid flygflottiljen F 21 har en övervägande andel av de anställda sagt ja.

Lars Fresker är mycket kritisk till hur saken har hanterats av Försvarsmakten och tycker att den allvarligaste biten är att medlemmarna inte vet vad de skriver på.

-Detaljer kring hur ofta man ska resa ut och eventuella undantag gällande småbarn eller sjukdom är inte klara. Det finns en stor oro bland medlemmarna, säger han.

Olika grupper

Per-Olof Stålesjö, personaldirektör på Försvarsmakten, tycker att de grova regler som finns borde vara tillräckliga.

De generella reglerna säger sex månader utomlands och sedan minst 18 månader på hemmaplan innan det kan bli dags för nästa utlandsuppdrag, enligt Stålesjö. Detta gäller samtliga yrkesgrupper inom försvaret.

-Det finns ju grupper som ekonomer, löneadministratörer som vi inte förstår varför de ska omfattas av det här. Ska de sitta i Afghanistan och betala ut löner, frågar sig Lars Fresker.

Enligt Per-Olof Stålesjö är det en solidaritetstanke att alla ska vara beredda att ge sig i väg, officerare såväl som jurister och ekonomer.

-Kan man inte godta det här då får man fundera på om Försvarsmakten är rätt ställe att vara anställd på, säger han.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.