Drönare har blivit ett mer uppmärksammat bekymmer för Försvarsmakten, som nu får utrustning för att motverka dem. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvarsmakten: Drönarskydd till försvaret innan nyår

Publicerad

Svenska förband kommer innan året är slut ha fått utrustning för att slå ut civila drönare, uppger Försvarsmakten.

Det handlar i första hand om att en förmåga att stoppa civila drönare som väger under 25 kilo.

Först ut är enheter inom flygvapnet och marinen och nästa år får även hemvärnet utrustningen. Försvaret har beställt de bärbara systemen Pitbull och Wingman från danska My Defence, vilka stör ut respektive upptäcker drönarna.

Försvarsmakten har också beställt fordonsmonterade systemen Dobermann från samma tillverkare, som stör ut signalen mellan drönare och operatör.

”Följa med i utvecklingen”

Försök görs samtidigt med laser- och mikrovågsvapen.

– En del av det vi köper in kommer att bli omodernt och måste omsättas relativt snabbt. Vi måste följa med i utvecklingen, det är så här verkligheten ser ut, säger överstelöjtnant Ulf Lepp till Försvarsmaktens sajt.

Drönare vid skyddsobjekt

Kriget i Ukraina har också aktualiserat behovet av att kunna försvara sig mot tyngre militära obemannade flygande farkoster, och Försvarsmakten kommer att köpa in mer avancerade system framöver. Sverige deltar också i europeiska försvarsfondens antidrönarforskning.

– I krig är det andra regler och lagar som gäller, då handlar det om att skjuta ner eller slå ut, på olika sätt. Det gör man med system som påminner mer om militärt luftvärn, säger Lepp.

De senaste åren har en rad drönare rapporterats flyga över bland annat skyddsobjekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer