Försvaret visar upp sina nya Black Hawk 16 helikopter på flygflottiljen i Linköping. Foto: Scanpix

Försvaret: Vi måste välja på kvalitet eller kvantitet

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har lämnat in den så kallade perspektivstudien till regeringen. Här ger man sin syn på framtiden för den svenska militären.

– Vi står inför ett vägval där vi måste välja mellan kvantitet eller kvalitet, säger överbefälhavare Sverker Göranson i ett pressmeddelande.

Perspektivstudien blickar långt fram i tiden till 2030 och slår fast att ” effekt och kvalitet går framför kvantitet”.

Konkret betyder det att man inom de budgetramar som slagits fast för 2014 kommer att prioritera ”högteknologiska och –kvalitativa förmågor” framför ”bibehållen förbandsvolym utrustad med föråldrad materiel som inte klarar att möta tänkbara hot eller kvalificerade motståndare”.

– Vi är mitt uppe i den största och mest genomgripande försvarsreformen i Sverige på över hundra år och vi ska, tills annat sägs, fortsätta utveckla insatsorganisation 2014. De uppgifter vi löser i dag är grunden för den fortsatta utvecklingen och ger oss lärdomar för framtiden, säger Sverker Göransson.

Enström: Ett underlag

Försvarsminister Karin Enström (M) vill inte gå in på hur svåra valen blir för det framtida försvaret. Hon påpekar att det är regeringen som har beställt studien, den så kallade perspektivplanen, av Försvarsmakten och att den blir ett av underlagen till det kommande försvarsbeslutet 2015.

– Jag välkomnar perspektivplanen som ett underlag för vårt fortsatta arbete, säger Enström.

– Annars är mitt fokus nu att stärka försvarsförmågan med de tillskotten vi gör för 2014 och framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.