Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talar under Folk och Försvars rikskonferens. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsministern om kränkningarna: ”Inte acceptabla”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) är de ryska kränkningarna av svenskt luftrum oacceptabla, och han noterar att det skett flera incidenter.

– Om man ser det samlade säkerhetsläget kring Östersjön så är det en försämring, säger han.

– Det grundläggande är att man respekterar andra länders gränser, och det här är ett brott mot tillträdesförordningen. UD kommer att ta kontakt med ryska ambassaden, säger Peter Hultqvist.

De tre ryska militärflygplanen som kränkte svensk territorium den 19 januari var en av flera kränkningar som kommit från just ryskt håll.

– Försämringen av säkerhetsläget hänger ihop med både Georgien, den lågintensiva konflikten i Ukraina och övervakningverksamheten. Vi har sett provokativa beteenden både på den marina sidan och flygsidan, säger Peter Hultqvist.

Viss skillnad på Ryssland och Nato

Han berättar att händelsen kommer att behandlas enligt de rutiner som finns. Bland annat har informationen om det publicerats på försvarsmaktens hemsida, en förändring som han berättar gjordes för några år sedan.

Det stora antalet kränkningar de senaste åren har varit från Natoländer. Är Ryssland värre?

– Jag kan bara notera att vi i vårt närområde har en historia med Georgien 2008, en annektering av Krim 2014, och en lågintensiv krigföring i Ukraina. Det är en lång rad olika aktiviteter som har med desinformation och påverkan att göra, så det finns ju en bredare aspekt där, säger Peter Hultqvist.

Med Georgien 2008 syftar han till konflikten mellan Georgien och utbrytarprovinsen Sydossetien, då Ryssland enligt den georgiska regeringen förvärrade konflikten. Ryssland skyllde istället på den västorienterade regeringen i georgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.