Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill sänka åldersgränsen för att få ”förtidspension”.

”Förtidspension” möjlig från 19 år

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill förändra reglerna för unga långtidssjukskrivna och sänka åldersgränsen för när så kallad hel sjukersättning kan beviljas från 30 till 19 år.

Förslaget, som skickas på remiss på måndag, gäller bara hel ersättning och ”när personen sannolikt aldrig någonsin kommer att kunna arbeta till någon del”, skriver Dagens Nyheter.

– Det här handlar också om att frigöra resurser för att ännu mer kunna fokusera på dem där det finns en potential kvar för att de ska kunna ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till DN.

Hette tidigare förtidspension

Hel sjukersättning hette tidigare förtidspension. I dag får unga med varaktigt nedsatt arbetsförmåga en så kallad aktivitetsersättning som betalas ut till och med 29 års ålder. Ersättningen innebär återkommande kontrollstationer. Men för många med grava hinder kan man utesluta att de kommer att kunna arbeta, enligt Strandhäll.

– Det har varit nästan förnedrande. Det är bara ett slöseri med administration. Därför har vi sagt att i de fallen ska man när man är 19 år kunna beviljas sjukersättning direkt.

Dessutom ska långtidssjukskrivna unga kunna få behålla ersättningen när de börjar studera. De förändrade reglerna är tänkta att träda i kraft i februari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.