Syftet är att få fler förtidspensio- närer att pröva sin arbetsförmåga. Sjukersättningen och inkomsten får tillsammans högst uppgå till 328.000 kronor per år.
För förtidspensionerade som inte har full sjukersättning är fribeloppet betydligt högre. Det ska även gå att studera och arbeta ideellt utan att förlora rätten till ersättning.
De som berörs är omkring 420.000 personer med icke tidsbegränsad sjukersättning enligt de regler som gällde före 1 juli 2008.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) lovade i riksdagsdebatten att ingen i framtiden ska riskera att förlora rätten till sjukersättning bara för att de prövat på att jobba igen.
-I dag är människor självklart rädda för att förlora hela sin inkomst och sin trygghet, sade hon.
Tak för ersättningen
En förutsättning för att inte få sjukersättningen omprövad är att man anmäler till Försäkringskassan att man tänker börja arbeta. Ersättningen minskas med en summa motsvarande 50 procent av lönen, men det sker bara för inkomster över 41.000 kronor per år.
Regeringen vill dock undvika att de nya reglerna uppfattas som allt för generösa och stötande i samhället. Därför sätts ett tak för hur mycket sjukersättningen och inkomsten tillsammans får uppgå till på 328.000 kronor per år.