Fortsatt hög smittspridning av covid-19 i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en fortsatt hög smittspridning och det är viktigt att fortsätta följa rekommendationerna för att trycka tillbaka antalet nya fall av covid-19.

Det uppger Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff om coronavirusets utveckling.

– Vi hade en minskning av antal fall mellan vecka 16 och 17, men den är väldigt liten, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Smittspridningen i samhället är fortsatt hög, uppger Folkhälsomyndigheten på dagens myndighetsngemensamma pressträff.

Mellan vecka 16 och 17 skedde en liten minskning i antalet nya fall, men den är mindre än veckan innan.

– Det är en fortsatt minskande trend, men det är lite oroväckande att det har stannat av något, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

Ökning bland barn och unga

Antalet nya fall bland barn och unga ökar. Enligt Sara Byfors kan detta delvis förklaras med en ökad testning i skolan. Det syns samtidigt en tydlig minskning av antalet nya fall bland de äldsta, förmodligen en effekt av vaccinen. Man ser dock även en minskning bland lägre åldersgrupper.

Socialstyrelsen uppger att belastningen på hälso- och sjukvården fortsätter att vara mycket hög. Enligt den senaste uppgiften är det 1 522 inneliggande patienter för covid-19 utanför intensivvårdsavdelningarna.

Regionala skillnader

På regional nivå skiljer sig situationen något åt.

Region Västernorrland har varit hårt drabbad senaste veckorna, men nu ser antalet nya fall ut att minska. Det är dock fortfarande ett hårt tryck på sjukvården i regionen.

Region Kronoberg är en annan av de hårdast drabbade regionerna. Där ser man en fortsatt ökning – och det har fortfarande inte vänt. På plats tre i mest smittspridning just nu ligger region Östergötland.

De tre storstadsregionerna har ett bättre läge. I Stockholm syns dock en ökning mellan vecka 16 och 17, likaså i Skåne. I Västra Götaland minskar det dock.

Globalt sett syns en ökning som i stort sett drivs av ökningen i Indien. Där syns en oroväckande trend som inte ser ut att minska, säger Byfors. På EU-nivå minskar antalet nya fall dock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.