En påse beslagtagen fentanyl, en drog som beskrivs som extremt potent och lätt att överdosera. Foto: TT

Fortsatt ökning av fentanyl oroar polisen

Uppdaterad
Publicerad
Cannabis är fortfarande den mest spridda drogen i Sverige. Trots larm fortsätter användningen av fentanyl att öka.
– Vi är mest oroade över fentanylet eftersom den är så dödlig, säger polisens analytiker.

Användningen av fentanyl och liknande former av syntetiska droger fortsätter att öka och är nu den drog som polisen ser som mest problematisk. Den beskrivs som potent och svårdoserad och har lett till hundratals överdoser hos yngre, enligt polisen.

– Den utvecklingen är vi mest oroade för. Den har ju en direkt livshotande effekt på framförallt ungdomar, säger Stewe Alm, analytiker som är ansvarig för polisens och Tullverkets senaste sammanställning över drogsituationen i Sverige.

När det kommer till fentanyl och nya syntetiska droger vill Alm se möjligheter att snabbare gå in och agera mot nya substanser. Den tid då en substans befinner sig i en gråzon innan den klassas som illegal behöver minska, enligt honom.

Behöver agera snabbare

– Vi behöver kunna lägga ner försäljningssajter snabbare och så snart de dyker upp, kunna agera mot preparaten. Då har vi möjlighet att agera snabbare mot de här drogerna, säger Alm.

Polisen och tullen beslagtar fortfarande mest cannabis. Drogen säljs till stor del på den lokala marknaden och är en basinkomst för lokala kriminella nätverk.

-Det handlar mycket om de utsatta områdena och den marknad som utvecklats där. Vi ser en koppling mellan cannabis och den negativa utvecklingen i dessa områden med ökat våld bland annat.

Efter cannabis är den näst största gruppen av beslagtagna substanser narkotikaklassade läkemedel – en trend som är stadigt ökande.

Ökad internethandel

– Vi ser två tendenser som är del i den utvecklingen. Dels ser vi ett ökat blandmissbruk och att man oftare använder narkotiska preparat tillsammans med narkotiska läkemedel. Samtidigt har internet öppnat för handel i en helt annan skala än tidigare.

Preparaten kan vara såväl stulna välkända läkemedel som illegalt tillverkade produkter som tagits fram helt utanför myndigheters kontroll. Den typen av preparat ökar stort på marknaden.

Historiskt når narkotikaklassade läkemedel en annan grupp än den ”vanlige” missbrukaren. Med öppenheten på nätet ökar också möjligheten att komma åt preparaten.

– Det är ett bredare samhällsproblem. När möjligheten att köpa hem preparatet ökat kraftigt finns risk för spridningseffekter, att den här typen av preparat leder till ökade samhällproblem och andra kategorier människor som hamnar i missbruk, säger Stewe Alm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer