Arkivbild. Foto: Scanpix

Trots tydliga spår – jagad vargtik lurade jägarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsatte skyddsjakten i Junseleområdet i Västernorrland på den vargtik som Naturvårdsverket beslutat ska avlivas. Under hela dagen letade sökgruppen med skotrar och helikopter men när mörkret föll fick jakten avbrytas.

-De hade tydliga spår och helikoptern gick upp. Men hon är smart och tog sig in i svår terräng, säger Irene Hedlund, enhetschef vid viltförvaltningen.

Hannen i vargparet sköts redan på fredagen medan honan även då lyckades hålla sig undan.

Orsaken till skyddsjakten är att vargarna stört rennäringen och rivit minst tio renar. Naturvårdsverket hade förhoppningar om att vargparet, där tiken anses vara genetiskt värdefull, skulle ha kunnat vara kvar i området.

-Det är tråkigt, men vi ser ingen annan lösning på problemet än skyddsjakt, sade generaldirektör Maria Ågren till TT på fredagen sedan beslutet tagits.

Attack utanför Båstad

Under lördagen rapporterades även att tre av sex får i en liten besättning vid Hovs hallar utanför Båstad dödats av vad som tycks vara en varg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.