Ylva Johansson. Foto: TT

Enighet om minst 10 000 etableringsjobb

Publicerad

Regeringen och arbetsmarknadens parter har kommit överens om att införa etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. Förslaget presenterades av arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) på måndagen.

Arbetsgivarens lönekostnad ska enligt förslaget uppgå till 8 400 kronor per månad, medan den statliga individersättningen ska uppgå till högst 9 870 kronor per månad, enligt förslaget.

Arbetsmarknadens parter och regering vill att satsningen ska omfatta minst 10 000 individer

– Arbetsgivaren betalar en låg lön och sen går subventionen till individen, berättade Ylva Johansson under presskonferensen.

Ersättningen ska motsvara en lägstalön i kollektivavtalet på området där etableringsjobbet finns, enligt tidigare uppgifter.

– Det är helt avgörande för att komma in i svenska samhället att man kan få ett arbete, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Ska godkännas av EU

Satsningen med etableringsjobb är riktad till långtidsarbetslösa, men gäller också nyanlända eller relativt nyanlända. Satsningen ska även täcka delar av det rekryteringsbehov som finns på arbetsmarknaden.

De första etableringsjobben kan bli aktuella om ett och ett halvt år.

Innan det ska programmet anmälas till EU för godkännande. Samtidigt ska Arbetsförmedlingen ta fram en modell för matchning mellan individer i programmet och arbetsgivare tillsammans med privata aktörer.

Det bedöms även krävas lagändringar, det vill säga ett godkännande från riksdagen.

– Vi räknar med att ha dem klara till i sommar, säger Ylva Johansson.

Det handlar bland annat om att anpassa trygghetssystemen för föräldra- och sjukledighet till de individer som omfattas av programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer