Foto: Scanpix

Fosfor i maten en hälsorisk

Uppdaterad
Publicerad

För stora intag av fosfor i kosten ökar risken att dö i förtid i bland annat hjärt-kärlsjukdomar, enligt en ny studie i USA.

Många svenskar ligger över det intag som i en ny studie förknippas med mer än fördubblad risk att dö i förtid. Orsaken är fosfater i tillsatser, enligt undersökningen som publicerades i tidskriften American journal of clinical nutrition.

Frusen färdigmat, torra pulvermixer, processade charkvaror och kolsyrad läsk, är bland de varugrupper som hamnar högst upp på listan över mat som innehåller mest tillsatser av fosfor. Fryst kycklingfilé och industriellt bageribröd är andra varor som nämns i studien, skriver Svenska Dagbladet.

Livsmedelsverket: Tveksam slutsats

Enligt studien är intaget av fosfor kopplat till ökad dödlighet vid nivåer över 1.400 mg per dygn. I Sverige ligger medelintaget på 1.242 för kvinnor och 1.541 för män, vilket skulle innebära att nästan halva Sveriges befolkning ligger över en hälsofarlig nivå. Men Livsmedelsverkets expert Nils-Gunnar Ilbäck ställer sig skeptisk till den slutsatsen.

– Det finns en del tveksamheter i undersökningen. Det finns ingen annan data som styrker det som påstås. De intagen vi har i dag utger ingen hälsorisk, men det är högre än vi rekommenderar, säger toxikolog Nils-Gunnar Ilbäck.

Han pekar bland annat på att det totala energiintaget mellan personerna i studien varierar väldigt.

– Det är tre gånger så högt i den grupp som äter mest som i den som äter minst. Det gör det mycket svårt att dra en parallell mellan att det är just fosfatet i maten som bidrar till en ökad dödlighet. Det kan vara väldigt olika intag av andra potentiellt skadliga ämnen.

”Man kan titta på ingrediensförteckningar”

Enligt SvD visar också studien på en fördubblad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar.

– Det har Efsa (EU:s byrå för livsmedelssäkerhet) utvärderat så sent som i år och kommit fram till att så inte är fallet, säger Ilbäck.

Finns det något som man konsument kan lära av undersökningen?

– Grundbudskapet är att vi äter mer fosfat än vad som rekommenderas. Är man orolig och vill minska intaget kan man titta på livsmedlens ingrediensförteckning. Men alla våra livsmedel innehåller fosfat och vi behöver fylla på vårt intag varje dag, säger Ilbäck.

Fakta: Tillsatser som innehåller fosfor

  • E101 Riboflavin-5-fosfat
  • E338 Fosforsyra.
  • E339 Nateriumfosfater
  • E340 Kaliumfosfater
  • E341 Kalciumfosfater
  • E343 Magnesiumfosfater
  • E442 Ammoniumfosfatider
  • E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
  • E451 Natrium och kaliumtrifosfater
  • E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
  • E1410 Monostärkelsefosfat
  • E1412 Distärkelsefosfat
  • E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
  • E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat

Källa: SvD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.