Foto: TT

Foster kan skadas av högt buller

Uppdaterad
Publicerad

Risken för hörselskador hos barn ökar med 80 procent om deras mammor under graviditeten arbetar i miljöer med höga bullernivåer. Det visar en ny svensk vetenskaplig studie.

Att utsättas för höga ljudnivåer under arbetet kan alltså innebära en risk för hörselskador på foster visar en studie från Instititutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

– Vi har väl hittills trott att fostret väl skyddat under graviditeten och man har inte alltid uppmärksammat  den forskning som har gjorts. Jag tror att det finns en dålig kunskap hos arbetsgivarna om det, säger Jenny Selander som är forskare bakom studien.

”80 procents högre risk”

Det är i 26 graviditetsveckan som hörselorganen utvecklas och blivande mammor som arbetar med en bullerexponering på över 85 decibel kan få barn med försämrad hörsel.

– Vi ser en 80 procents högre risk för hörselskada jämfört med de mammor som jobbat i låga bullernivåer, säger Jenny Selander.

1,4 miljoner barn i studien

Studien som baseras på 1,4 miljoner barn födda mellan 1986 och 2008 visar att  hörselskador uppstått när mammorna jobbat i raftiga ljudnivåer inom allt från industri till musikjobb.

– Jag hoppas att det här leder till att man i högre grad utvärderar yrkesbuller under graviditeten och ser till att åtgärda de arbetsplatser som har kraftiga bullernivåer, säger Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.